HTEO DEO VOJVODINE U MAĐARSKOJ, SRBIJA MU ZABRANILA ULAZ U ZEMLJU, A SADA HOĆE PARČE UKRAJINE: Ko je Laslo Torockaj koji je danas šokirao Evropu?

Autor:

Svet

28.01.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desničarska stranka našla je za shodno da potraži svoj deo kolača od komšija

HTEO DEO VOJVODINE U MAĐARSKOJ, SRBIJA MU ZABRANILA ULAZ U ZEMLJU, A SADA HOĆE PARČE UKRAJINE: Ko je Laslo Torockaj koji je danas šokirao Evropu?

Foto: youtube.com/laszlo toroczkai

Naša domovina, krajnje desničarska stranka iz Mađarske, javno je obznanila plan da ako Ukrajina krene da se cepa posle ruske "specijalne operacije" i ova zemlja dobije pravo na deo Zakarpatske oblasti.

U zapadnoj regiji Ukrajine živi oko 150.000 etničkih Mađara koji, kako smatra Naša domovina, moraju da budu "sa svojima".

Čelnik Naše domovine Laslo Torockai rekao je to na konferenciji na kojoj je stranka, koja ima šest zastupnika u mađarskom parlamentu od 199 članova, između ostalih ugostila čelnike krajnje desnice iz nemačkog AfD i holandskog Foruma za demokratiju.

"Ako se ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je moguće, onda kao jedina mađarska strana koja zauzima ovo stajalište, dopustite mi da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje", rekao je Torockai uz ovacije.

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova i ukrajinsko predstavništvo u Budimpešti nisu odmah odgovorili na pitanja poslana e-poštom za komentar o Torockaijevim izjavama.

Korisnici društvenih mreža u Mađarskoj jednoglasno su prokomentarisali Torockajevu ideju kao nešto potpuno nerealno i nepotrebno za ovu zemlju.

Za Lasla Torockaja je ovdašnja javnost prvi put čula kada je poželeo da deo Srbije pripoji Mađarskoj. 

Torockaj je osnivač ekstremističke organizacije Omladinski pokret 64 županije. Ova organizacija zalaže se za Mađarsku u granicama u okviru nekadašnje Austrougarske, gde je Mađarska (tadašnja Ugarska) imala 64 županije.

U Vojvodini je želeo da odvoji neka područja sa većinskim mađarskim stanovništvom, a program tj. ideju je nazvao "Severna multietnička regija"

Njemu je 2008. godine zabranjen ulazak u Srbiju zbog protivustavnog delovanja.

Nedavno je pozdravio formiranje "Pokreta mađarske nade", koji će, kako je tvrdio, "spasiti Mađare u Vojvodini od potpunog uništenja“.

Na kraju balade o Torockaju, on je među prvima tražio da se postavi ograda prema Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading