CELA RUSIJA NA NOGAMA ZBOG JAKIH EKSPLOZIJA! Osam misterioznih kratera SEJU paniku i strah, šta se tu krije? (VIDEO)

Autor:

Svet

27.01.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su tokom godina predložili nekoliko teorija o poreklu ovih kratera.

CELA RUSIJA NA NOGAMA ZBOG JAKIH EKSPLOZIJA! Osam misterioznih kratera SEJU paniku i strah, šta se tu krije? (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@9news

Osam kratera dubokih 50 metara, koji se nalaze na ruskim severnim poluostrvima Jamal i Gidan, već više od 10 godina zbunjuju naučnike. Njihovo specifično geografsko lociranje sugeriše da može postojati rešenje zagonetke upravo u tom regionu.

Istraživači su tokom godina predložili nekoliko teorija o poreklu ovih kratera, uključujući udare meteora, eksplozije prirodnog gasa i formiranje na mestu jezera punih prirodnog gasa koji je izbijao iz permafrosta, piše Live Science.

Teorije o nastanku kratera

Jedna od teorija sugerše da su krateri nastali na mestu jezera punih prirodnog gasa, koja su možda presušila, izlažući svoja korita ledenim temperaturama koje su zapečatile otvore kroz koje je gas izlazio. Sakupljeni gas u permafrostu je možda na kraju oslobođen putem eksplozija, praveći ogromne kratere. Međutim, ova teorija ne objašnjava prisustvo kratera na različitim geološkim lokacijama širom poluostrva, a isto tako ne može objasniti zašto nisu svi krateri nastali na mestima gde su nekada postojala jezera, prenosi Informer.

Specifičnosti permafrosta na Jamal i Gidan poluostrvima

Permafrost na poluostrvima Jamal i Gidan je veoma varijabilan u debljini, krećući se od nekoliko desetina metara do 500 metara. Zaledilo se pre više od 40.000 godina, zarobljavajući drevne morske sedimente bogate metanom koji se postepeno pretvarao u ogromne zalihe prirodnog gasa. Toplota proizvedena od ovih zaliha može da topi permafrost odozdo, stvarajući džepove gasa u njegovoj osnovi. Klimatske promene takođe uzrokuju topljenje površinskog sloja permafrosta.

Formiranje kratera

Efekat topljenja permafrosta, poznat kao „efekat šampanjca“, može dovesti do kolapsa preostalog permafrosta, izazivajući eksplozije i formiranje kratera. Ovaj proces bi objasnio prisustvo manjih kratera oko osam ogromnih, s obzirom da bi ogromni komadi leda izbačeni eksplozijom mogli napraviti znatna udubljenja u tlu. Postoji i mogućnost da postoji više kratera nego što je trenutno identifikovano, jer su neki možda ispunjeni vodom i sedimentima tokom vremena.

Uticaj na klimatske promene

Oslobađanje prirodnog gasa i metana prilikom eksplozija može aktivirati klimatske povratne sprege, posebno ukoliko globalne temperature nastave da rastu i ubrzavaju topljenje permafrosta. Arktički permafrost trenutno sadrži oko 1.700 milijardi tona gasova koji proizvode efekat staklene bašte, što predstavlja veliki ekološki problem.

U zaključku, zagonetni krateri u sibirskom permafrostu predstavljaju izazov za naučnike, ali istovremeno ukazuju na kompleksnost procesa topljenja permafrosta i njegovog uticaja na klimatske promene.

(Live Science/Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading