ISTORIJSKA TRAMPOVA IZBORNA POBEDA! Potpuna dominacija u Nju Hempširu, oglasio se i Bajden: SADA JE SVE JASNO!

Autor:

Svet

24.01.2024

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su do sada glasale samo dve države, Trampova pobeda na predizborima je naglasila njegovu dominaciju u stranci.

ISTORIJSKA TRAMPOVA IZBORNA POBEDA! Potpuna dominacija u Nju Hempširu, oglasio se i Bajden: SADA JE SVE JASNO!

Foto: Tanug/AP

Donald Tramp je pobedio na republikanskim predizborima u Nju Hempširu, izborivši po treći put republikansku predsedničku nominaciju i pobedivši svoju rivalku Niki Hejli u državi u kojoj je imala najbolje šanse protiv njega.

Asošiejted pres i televizijske mreže proglasile su Trampovu pobedu ubrzo nakon zatvaranja birališta, na osnovu ranih rezultata i izlaznih anketa. Iako su do sada glasale samo dve države, Trampova pobeda na predizborima je naglasila njegovu dominaciju u stranci.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Niki Hejli

Kako prenosi Bi-Bi-Si, prebrojano je oko 70 odsto glasova, a Tramp vodi oko 10 odsto ispred Niki Hejli. Bivša predsednica ima 54,4 odsto glasova, a Niki Hejli 43,6 odsto.

Bajden: Jasno je da će Tramp biti republikanski kandidat

Predsednik Džo Bajden rekao je da je "jasno" da će Donald Tramp biti republikanski kandidat 2024.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Sada je jasno da će Donald Tramp biti republikanski kandidat. I moja poruka zemlji je da ulozi ne mogu biti veći. Naša demokratija. Naše lične slobode — od prava izbora do prava glasa. Naša ekonomija — koja je doživela najsnažniji oporavak od Covid-19 u svetu. Sve je na kocki - rekao je Bajden u saopštenju za javnost.

Pozvao je nezavisne kandidate i republikance „koji dele našu posvećenost osnovnim vrednostima naše nacije – našoj demokratiji, našim ličnim slobodama, ekonomiji koja svima daje fer šansu – da nam se pridruže kao Amerikancima”.

Hejli je provela nedelje u kampanji u Nju Hempširu

Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je nedelje u kampanji u Nju Hempširu, nadajući se pobedi koja bi mogla da poveća podršku njenom protivljenju Trampu, koji se tokom kampanje malo pojavljivao u državi.

Umereni republikanci i nezavisni birači čine veći udeo primarnih glasova u Nju Hempširu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete sprovedene za glavne televizijske mreže, 31 odsto glasača identifikovano je kao umereno, u poređenju sa 9 odsto u poslaničkom odboru u Ajovi prošle nedelje, koji je Tramp pobedio sa velikom razlikom.

Republika

Foto: Tanug/AP

Tramp i Hejli

Zanimljivo je i to da je Trampova pobeda danas prvi put u modernoj izbornoj istoriji da je kandidat koji trenutno nije predsednik pobedio i na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu, prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading