SKANDAL NA IZBORIMA! Bajdenov glas telefonom pozivao birače da NE GLASAJU za Trampa i da BOJKOTUJU sve

Autor:

Svet

23.01.2024

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji i analitičari slažu se u oceni šta bi to moglo da bude

SKANDAL NA IZBORIMA! Bajdenov glas telefonom pozivao birače da NE GLASAJU za Trampa i da BOJKOTUJU sve

Foto: Tanjug/Patrick Semansky/Andrew Harnik

Nju Hempšir je danas centar Sjedinjenih Američkih Država budući da se u toj državi održavaju predizbori Demokrata i Republikanaca.

Točak glasanja nije se još ni zakotrljao a već se dogodio jedan skandal o kojem bruje SAD.

Vlasti u Nju Hempširu naime istražuju lažne telefonske pozive u kojima je glas nalik američkom predsedniku Džozefu Bajdenu pozivao birače da ne glasaju na predizborima za predsednika države u utorak.

Mediji i analitičari slažu se u oceni da je reč o veštačkoj inteligenciji, samo je pitanje ko je to oružje upotrebio u svom interesu.

"Važno je da sačuvate svoj glas za izbore i predsedničke i kongresne u decembru. Treba nam vaša pomoć u izboru demokrata. Ako glasate ovog utorka, samo ćete podržati republikance u njihovom pokušaju ponovnog izbora Donalda Trampa", govorio je glas na snimku koji takođe koristi Bajdenove omiljene retoričke rečenice.

Glavni državni tužilac Nju Hempšira pokrenuo je istragu o ovom slučaju kao nezakonitom pokušaju ometanja predsedničkih predizbora i obeshrabrivanja glasača da glasaju.

"Iako glas u ovom robotskom pozivu zvuči poput glasa predsednika Bajdena, prve naznake su da je reč o veštački generisanom pozivu. Glasači bi trebalo da u potpunosti ignorišu sadržaj ovog poziva", navodi se u saopštenju kancelarije tužioca, prenosi NBC.

Bajdenov izborni tim takođe razmatra pravnu akciju. Tim je lažne telefonske pozive opisao kao kampanju dezinformisanja s ciljem potkopavanja slobodnih i poštenih izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading