SKANDAL NA UNIVERZITETU: Ruski profesor špijunirao za Moskvu? Estonska policija otkrila istinu

Autor:

Svet

16.01.2024

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Estonska policija uhapsila ruskog profesora zbog špijunaže

SKANDAL NA UNIVERZITETU: Ruski profesor špijunirao za Moskvu? Estonska policija otkrila istinu

Foto: shutterstock


Danas je estonska policija uhapsila ruskog profesora Vjačeslava Morozova, koji predaje na Univerzitetu u Tartuu, zbog sumnje da je špijunirao za račun Rusije.

Prema saopštenju estonske vlade, istraga je pokrenuta zbog navodne umešanosti profesora u obaveštajne aktivnosti koje su imale za cilj da naruše nacionalnu bezbednost Estonije. Ovaj slučaj je samo jedan u nizu sličnih, što ilustruje želju ruskih obaveštajnih službi da se infiltriraju u različite oblasti estonskog života, uključujući naučni sektor.


Profesor Morozov i njegova veza sa Rusijom

Vjačeslav Morozov, ruski državljanin, radio je kao profesor međunarodne političke teorije na Univerzitetu u Tartuu od 2010. godine, sve do hapšenja. Estonska bezbednosna služba tvrdi da je Morozov redovno odlazio na sastanke u Rusiji sa ruskim rukovodiocima, što je bio jedan od ključnih elemenata u optužnici protiv njega. Ova veza između profesora i rukovodstva u Rusiji izazvala je sumnju u njegove aktivnosti i navela estonske vlasti da preduzmu akciju.

Reakcija vlade i bezbednosne službe

Iz estonske vlade su saopštili da su u toku procedure da se potvrde optužbe, te da zbog toga nije moguće objaviti više detalja o slučaju. Načelnik bezbednosne službe Margo Paloson istakao je da je Rusija veoma zainteresovana za bezbednosnu situaciju u Estoniji, čime je naglasio ozbiljnost optužbi i njihov uticaj na nacionalnu bezbednost.

Univerzitet u Tartuu i njegova uloga

Univerzitet u Tartuu, osnovan 1632. godine, predstavlja najveći i najstariji univerzitet u Estoniji. Saradnja sa profesorom Morozovim trajala je od 2010. do 2023. godine, a njegovo hapšenje je izazvalo potrese u akademskoj zajednici i podstaklo pitanja o bezbednosti i integritetu univerzitetskog sistema.

Hapšenje ruskog profesora na Univerzitetu u Tartuu zbog sumnje u špijuniranje za račun Rusije predstavlja ozbiljan događaj koji baca svetlo na kompleksne odnose između Estonije i Rusije. Optužbe za špijunažu i navodna infiltracija ruskih obaveštajnih službi u estonski naučni sektor predstavljaju ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost Estonije i zahtevaju pažljivo praćenje i rešavanje od strane nadležnih institucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading