"BAJDEN JE NAPAO HUTE BEZ OVLAŠĆENJA": Članovi Kongresa besni na predsednika zbog pokretanja vojne operacije bez odobrenja

Autor: Blic

Svet

12.01.2024

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova odluka predsednika je ponovo pokrenula debatu o tome ko ima moć da objavi rat u Americi.

"BAJDEN JE NAPAO HUTE BEZ OVLAŠĆENJA": Članovi Kongresa besni na predsednika zbog pokretanja vojne operacije bez odobrenja

Foto: Tanjug/AP

Poslanici Kongresa napali su američkog predsednika Džoa Bajdena jer nije tražio odobrenje Kongresa pre nego što je odobrio vojne napade na ciljeve u Jemenu, koje kontroliše militantna grupa Huti, koju podržava Iran.

Ova odluka predsednika je ponovo pokrenula debatu o tome ko ima moć da objavi rat u Americi.

Američki predsednik je u četvrtak uveče saopštio da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Kanade, Holandije i Bahreina, pokrenule seriju vazdušnih i pomorskih udara na više od deset lokacija u Jemenu. Akcija odmazde bila je odgovor na nemilosrdne napade Huti na komercijalne brodove u Crvenom moru od početka izraelskog rata u Gazi.

- Ovo je neprihvatljivo kršenje ustava. Član 1 zahteva da vojnu akciju odobri Kongres - rekla je kongresmenka Pramila Džajapal, demokrata iz Vašingtona i predsednica Progresivnog kluba.

Obavestio ih, ali nije čekao odobrenje

Bajden, koji je služio 36 godina u Senatu, uključujući i funkciju predsednika komiteta za spoljne poslove, obavestio je Kongres, ali nije zatražio njegovo odobrenje.

- Ovi udari su direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru – uključujući upotrebu protivbrodskih balističkih projektila po prvi put u istoriji. Ovi napadi su ugrozili američko osoblje, civilne mornare i naše partnere, ugrozili trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe - naveo je Bajden u saopštenju.

Eskalacija američke akcije usledila je nekoliko dana nakon što su Huti izveli jednu od svojih najvećih salva do sada, uprkos upozorenjima Bajdenove administracije i nekoliko međunarodnih saveznika koji su preklinjali pobunjeničke grupe da prestanu sa napadima ili da se pripreme da "snose odgovornost za posledice".

Nekoliko poslanika pozdravilo je štrajkove, tvrdeći da su oni neophodni za odvraćanje Irana. U saopštenju, senator Mič Mekonel iz Kentakija, vođa manjine, nazvao je Bajdenovu odluku "zakasnelom".

"Nema sumnji da su dani teroristički agresije prošli"

- SAD i naši saveznici ne smeju ostaviti prostora sumnji da su dani terorističke agresije bez odgovora prošli - rekao je on.

Kongresmen Gregori Miks, visoko rangirani demokrata u komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da podržava odluku o pokretanju "ciljanih, proporcionalnih vojnih udara", ali je pozvao Bajdenovu administraciju da "nastavi svoje diplomatske napore da izbegne eskalaciju do šireg regionalnog rata i nastaviti da angažuje Kongres o detaljima njegove strategije i pravnog osnova u skladu sa zakonom".

Ipak, mnogi progresivni – i izvestan broj konzervativnih – članovi bili su besni na predsednika jer nije zatražio odobrenje od Kongresa.

- Neprihvatljivo - napisala je Ajana Presli, demokrata iz Masačusetsa.

Mark Pokan, demokrata iz Viskonsina, napisao je:

- Sjedinjene Države ne mogu rizikovati da budu upletene u još jedan višedecenijski sukob bez odobrenja Kongresa - napisao je Mark Pokan, demokrata iz Viskonsina, i pozvao Bajdena da stupi u kontakt sa Kongresom "pre nego što nastavi ove vazdušne napade u Jemenu".

"Kongres NIJE odobrio"

- Predsednik treba da dođe u Kongres pre nego što započne napad protiv Huta u Jemenu i uključi nas u još jedan bliskoistočni sukob - napisala je Ro Kana, kalifornijski naprednjak koji je predvodio dvostranačke napore da ponovo potvrdi vlast Kongresa nad američkim spoljnim ratovima

On je ukazao na član 1 ustava, obećavajući da će se "zalagati za to bez obzira da li je demokrata ili republikanac u Beloj kući".

- Kongres NIJE odobrio ove vazdušne napade. Ustav je jasan: Kongres ima isključivu vlast da odobri vojno učešće u prekomorskim sukobima. Svaki predsednik mora prvo da dođe u Kongres i zatraži vojno ovlašćenje, bez obzira na partiju - tvitovao je Val Hojl, demokrata iz Oregona.

"Tramp nema ovlašćenja bez Kongresa"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Neki kritičari su ponovo pojavili Bajdenov tvit iz 2020. godine, u kojem je tadašnji predsednički kandidat izjavio da "Donald Tramp nema ovlašćenja da nas uvede u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa. Predsednik nikada ne bi trebalo da vodi ovu naciju u rat bez informisane saglasnosti američkog naroda".

 

 

Političke posledice udara u Jemenu usledile su skoro mesec dana nakon što je nekoliko demokrata oštro kritikovalo odluku administracije da zaobiđe Kongres i odobri prodaju tenkovskih granata Izraelu usred burne debate unutar stranke oko Bajdenove podrške ratu u Gazi.

Barbara Li, demokrata iz Kalifornije i dugogodišnji zagovornik smanjenja predsednikovih autoriteta za vođenje rata, rekla je da štrajkovi u četvrtak naglašavaju hitnu potrebu da Bajden traži hitan prekid vatre u Gazi.

- Zbog toga sam pozvala na raniji prekid vatre. Zbog toga sam glasala protiv rata u Iraku. Nasilje samo rađa još više nasilja. Sada nam je potreban prekid vatre kako bismo sprečili smrtonosnu, skupu, katastrofalnu eskalaciju nasilja u regionu - napisala je.

Sve o današnjim dešavanjima u napadima na Hute i njihovom odgovoru, pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dobro jutro

14.01.2024 09:21

Bajden, otkani se šiptara. Protiv koga ih naouružavas? Oteli srbima zemlju. Sada srbe treba pobiti. Bajden, ima Božiji sud. Na Kosovu i Metohiji kunu kosti srba. Pa izvoli...