HUTI NAJAVLJUJU STRAŠNU OSVETU: Loviće Amerikance i Britance SVUDA po svetu!

Autor:

Svet

12.01.2024

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ranim jutarnjim časovima Amerika i saveznici su pokrenuli napade na oblasti koje kontrolišu Huti.

HUTI NAJAVLJUJU STRAŠNU OSVETU: Loviće Amerikance i Britance SVUDA po svetu!

Foto: Tanjug/AP

Velike svetske sile povukle su svoj potez na šahovskoj tabli, Sjedinjene američke države uz pomoć saveznika izvele su velike vazdušne udare na ciljeve u Jemenu zbog konstantnih napada Huta na teretne brodove u Crvenom moru.

Pobunjenici koji svesrdno imaju podršku Irana, drže pod kontrolom veći deo Jemena.

Džozef Bajden, američki lider, saopštio je da su oružane snage Amerike i Velike Britanije uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, u ranim jutarnjim časovima pokrenule su napade na oblasti koje kontrolišu ovi pobunjenici.

Više od 12 ciljeva, uključujući prestonicu Sanu i Hodejdu, lučko uporište Huta na Crvenom moru. Gađani su logistički čvorovi, sistemi protivvazdušne odbrane i skladišta naoružanja.

Zašto Huti napadaju brodove u Crvenom moru?

Nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra, Huti su započeli svoje napade. Oni su izrazili podršku Hamasu, najavivši gađanje svakog broda upućenog prema Izraelu, navodi BBC.

U novembru su zaplenili izraelski teretni brod i nastavili napade na komercijalne brodove dronovima i balističkim projektilima. Napadi na Crveno more su se povećali za 500% između novembra i decembra, postavši ozbiljna pretnja koja je naterala velike brodarske kompanije da obustave rad u regionu.

Foto: Tanjug/AP

Huti napadaju brodove u Crvenom moru

S obzirom na to da gotovo 15% globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je povezano sa Mediteranom preko Sueckog kanala, a predstavlja najkraći put između Evrope i Azije, glavne brodarske kompanije su preusmerile svoje brodove dalje od ovog regiona. Mediteran Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloid i naftna kompanija BP su objavile odluku o preusmeravanju.

Ova situacija je izazvala zabrinutost na međunarodnim tržištima, predviđajući rast cena goriva i poremećaje u lancima snabdevanja. SAD su optužile Iran za umešanost u planiranje operacija protiv komercijalnog brodarstva u Crvenom moru.

Budući da je udar na njih bio odveć planiran, Huti najavljuju osvetu Americi i saveznicima.

Ko su jemenski Huti?

Huti predstavljaju naoružanu grupu iz manjinske šiitske muslimanske zajednice u Jemenu. Njihovo ime potiče od osnivača pokreta, Huseina al Hutija, a sama grupa je nastala tokom devedesetih godina prošlog veka. Njen osnovni cilj bio je, prema njihovim uverenjima, borba protiv tadašnje korupcije predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Foto: Tanjug/AP

Huti

U 2003. godini, Saleh je s vojnom podrškom Saudijske Arabije pokušao eliminisati Hute, ali bezuspešno. Od 2014. godine, Huti su vođeni građanskim ratom protiv jemenske vlade. Vladi je pružala podršku koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Koliki deo Jemena kontrolišu Huti?

Zvanična vlada Jemena je Predsednički savet, na koji je predsednik Abdrabuh Mansur Hadi preneo svoja ovlašćenja u aprilu 2022. Međutim, sedište vlade je u saudijskoj prestonici Rijadu, nakon što je Hadi pobegao 2015. godine.

Foto: Tanjug/AP

Jemen

Većina jemenskog stanovništva živi u oblastima koje kontrolišu Huti. Pored Sane i severa Jemena, Huti kontrolišu i obalu Crvenog mora. Grupa u toj oblasti prikuplja poreze i štampa novac. Savet bezbednosti UN navodi da su do 2010. Huti imali između 100.000 i 120.000 sledbenika sastavljenih od naoružanih vojnika i nenaoružanih pristalica.

Ko ih podržava?

Pobunjenička grupa Huti je napravljena po uzoru na šiitsku oružanu grupu u Libanu, Hezbolah, koja im pruža podršku i obuku od 2014. godine. Iran je takođe njihov saveznik, s obzirom na to da im je Saudijska Arabija zajednički neprijatelj. Iran se sumnjiči da je Hute snabdevao oružjem i pružao im važne obaveštajne podatke koji im omogućavaju da napadaju brodove u Crvenom moru.

Foto: Tanjug/AP

Hezbolah

- Znamo da je Iran uključen u planiranje operacija protiv komercijalnog brodarstva u Crvenom moru. Ovo je u skladu sa iranskom dugoročnom materijalnom podrškom i ohrabrivanjem destabilizujućih akcija Huta u regionu - rekla je Adrijen Votson, portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Iran, s druge strane, poriče umešanost u napade na Crveno more. Huti su ispalili balističke rakete i dronove na Izrael od početka rata u Gazi. U slučaju da ih Iran snabdeva oružjem, to bi značilo da je prekršio embargo UN na oružje. Iran je to, naravno, negirao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading