BIO JE HODAJUĆI LEŠ, U BUNKERU JE PIO VINO I IGRAO STONI TENIS: Novinar objavio knjigu o Zelenskom i ŠOKIRAO Ukrajince PRAVIM LICEM PREDSEDNIKA

Autor:

Svet

06.01.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar magazina Time Sajmon Šuster napisao je knjigu "Šoumen: Unutar invazije koja je šokirala svet i od Volodimira Zelenskog napravila lidera"

BIO JE HODAJUĆI LEŠ, U BUNKERU JE PIO VINO I IGRAO STONI TENIS: Novinar objavio knjigu o Zelenskom i ŠOKIRAO Ukrajince PRAVIM LICEM PREDSEDNIKA

Foto: Tanjug/AP

U novoj knjizi, novinar Time-a opisao je život predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u ranim danima invazije Rusije.

Tvrdi da Zelenski na početku nije izgledao optimistično, štaviše, na njegovom licu bilo je primetno da je uplašen i nesnađen u novonastaloj situaciji.

Šuster ističe da je u proleće 2022. godine, 55. dana pune ruske agresije, Zelenski pitao kada planira da završi svoju knjigu o njemu.

Šuster je odgovorio da želi da zabeleži prvu godinu rata, a zatim da objavi knjigu.

"Mislite da rat neće biti gotov za godinu dana", upitao je Zelenski.

Šuster je objasnio kako je rat promenio Zelenskog "i to ne sasvim na bolje", prenosi Klix.ba.

Novinar je rekao da su mu Zelenski i njegov tim dozvolili da provede dosta vremena u kancelariji ukrajinskog predsednika tokom prve godine ruske agresije.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, Shutterstock

 

"Ponekad je bilo skoro normalno uprkos sirenama za vazdušni napad. Zbijali smo šale, pili kafu, ali to je bilo i vreme iscrpljenosti i straha", napisao je novinar.

Dodao je da su noći bile najteže za Zelenskog. Njegov krevet je bio jedva dovoljno širok da se okreće, zujanje njegog telefona retko je prestajalo.vo

"Tih prvih dana sve bih probudio. Nisam imao pravo na spavanje dok nisam znao koji su delovi zemlje pogođeni", rekao je Zelenski novinaru.

Nije bilo mnogo hrane. Na sastancima su se prenosili slatkiši, a u zajedničkoj kuhinji bilo je konzervirano meso sa starim hlebom.

Jedan ministar je rekao Šusteru da je preživio danima na čokoladi.

Lice Zelenskog je postalo žućkasto. Žalio se na nedostatak sunčeve svetlosti i svežeg vazduha. Neki od njegovih zaposlenih su se zabrinuli. Njegov pravni pomoćnik priseća se da je podsećao na hodajući leš.

"Živa osoba ne može tako da izgleda", rekao je.

Kao što Šuster napominje, život u bunkeru se na kraju pretvorio u rutinu. Jutarnja videokonferencija bila je u 07:00, dajući predsedniku dovoljno vremena za doručak, "uvek, pečena jaja".

Osoblje je servirano toplom hranom: kobasicama, knedlama od krompira i gulašom.

"Zelenski i njegov tim zadržali su zalihe alkohola čak i nakon što je vlada zabranila njegovu prodaju, a on bi povremeno točio vinom pomoćnike koji su mu se pridružili na obroku. Kasnije su postavili sto za stoni tenis. Malo ko je mogao da ga pobedi", piše u knjizi.

Ponekad bi Zelenski pozvao svoje osoblje da pogleda film, često najnoviju ponudu iz Holivuda. Zelenski više nije mogao gledati komedije iz sovjetskog doba.

"Oni me revoltiraju", rekao je.

Republika

Foto: Profimedia

 

Šuster je opisao kako su saradnici ukrajinskog predsednika često zvali Volodija (kolokvijalni oblik imena Volodimir) i ostali bi da sede kad bi on ušao u sobu. Kasnije su ga formalno oslovljavali sa Volodimir Oleksandrovič.

Šuster je primetio da je Zelenski nedeljama umanjivao rizik od ruske invazije i odbio je savet vojne komande da se utvrdi granica.

Dan kad je agresija počela neki vladini zvaničnici su se spakovali i pobegli, a većina begunaca je bila iz Službe bezbednosti Ukrajine.

Nekoliko evropskih lidera ponudilo je pomoć Zelenskom da pobegne, ali on je takve ponude smatrao "malo uvredljivim", stoji u knjizi.

"Umorio sam se od ovoga", naglasio je Zelenski kasnije.

U knjizi se takođe kaže da je Zelenski bio "bled i umoran i nije imao mnogo vere u saveznike da će ga spasiti, a pesimizam se pojavio".

"Ovo je možda poslednji put da me vidite živog", rekao je Zelenski Evropljanima.

Umesto da traži spas, on je tražio da odgovore na pitanje koje je Ukrajina postavljala decenijama: da li će Ukrajini ikada biti dozvoljeno da se pridruži Evropskoj uniji?

Novinar se prisetio i trenutka kada je pozvan na put sa Zelenskim u upravo oslobođeni Herson. Predsednikovo obezbeđenje se protivilo putovanju.

"Oni su bili 100 posto protiv toga. S moje strane, to je pomalo nepromišljeno", rekao je Zelenski novinaru.

Na pitanje zašto ide, Zelenski je odgovorio: "To su ljudi. Devet meseci su pod okupacijom. Da, imali su dva dana euforije. Uskoro će pasti u depresiju."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading