KINŽALIMA I ŠAHEDIMA ZASULI KIJEV I HARKOV: Ukrajinci otkrili čime su ih Rusi danas gađali i ima li žrtava

Autor:

Svet

02.01.2024

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je jutros izvela masovne raketne napade na Ukrajinu, a na meti su bili pre svega Kijev i Harkov

KINŽALIMA I ŠAHEDIMA ZASULI KIJEV I HARKOV: Ukrajinci otkrili čime su ih Rusi danas gađali i ima li žrtava

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska PVO uništila je tokom jutrošnjeg ruskog vazdušnog napada na Kijev više od 60 krstarećih raketa X-101/X555X-55, više od 10 aerobalističkih raketa X-47M2 Kinžal i više od 15 dronova tipa Šahed, izjavio je načelnik uprave grada Sergej Popko.

Naveo je da je vazdušni napad trajao skoro šest sati, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, Rusija je na Kijev prvo lansirala dronove Šahed, a potom je više od 15 strateških bombardera Tu-95MS u talasima lansiralo krstareće rakete X-101/X555X-55. Istovremeno dok su krstareće rakete padale na Kijev, više od 10 aviona MiG-31K lansiralo je aerobalističke rakete X-47M2 Kinžal na glavni grad Ukrajine, dodao je Popko.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je da su poginule četiri, a povređene 92 osobe.

On je na Tviteru napisao da više od 500 spasilaca i pripadnika hitnih službi nastavljaju da rade na mestima koja su bile mete napada.

Prema navodima Zelenskog, Rusija je od 31. decembra na Ukrajinu ispalila 170 dronova "šahed" i desetine projektila raznih tipova, a apsolutna većina njih ciljala je civilnu infrastrukturu.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da se u gradu dogodila eksplozija, a Rusija je izvršila masivan raketni udar.

"U Harkovu se dešavaju eksplozije. Harkov je pod masivnim raketnim napadom. Veoma je opasno trenutno biti izvan skloništa", poručio je gradonačelnik Harkova na Telegramu.

Što se Rusije tiče, njena vojska uništila je u međuvremenu i jedno svoje selo.

Tokom leta ratnog aviona iznad ruske oblasti Voronjež došlo je do hitnog ispuštanja municije, ali nije bilo žrtava, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Hitno ispuštanje municije iz aviona izvršeno je 2. januara oko 9.00 časova po lokalnom vremenu, dok je avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije leteo iznad naselja Petropavlovka u Voronješkoj oblasti", navodi se u saopštenju ministarstva, dodajući da nijo bilo žrtava, prenosi TASS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading