OPSADNO STANJE U KELNSKOJ KATEDRALI! ISLAMISTI PLANIRALI NAPAD, PSI TRAGAČI TRAŽE EKSPOZIV: Obimna policijska akcija u toku

Autor:

Svet

23.12.2023

23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ciljevi ovih mogućih napada obuhvataju božićne službe u gradovima poput Kelna, Beča i Madrida.

OPSADNO STANJE U KELNSKOJ KATEDRALI! ISLAMISTI PLANIRALI NAPAD, PSI TRAGAČI TRAŽE EKSPOZIV: Obimna policijska akcija u toku

Foto: Tanjug/AP

Nakon specifičnog upozorenja na terorizam, započeta je obimna operacija u Kelnskoj katedrali od večeras.

Bezbednosne vlasti Austrije, Nemačke i Španije dobile su informacije o mogućim planovima islamističke terorističke ćelije da izvede napade u Evropi tokom novogodišnje noći ili Božića.

Ciljevi ovih mogućih napada obuhvataju božićne službe u gradovima poput Kelna, Beča i Madrida. Prema izvorima BILD-a, prva hapšenja su izvršena danas u Beču i jedno u Nemačkoj, sprovedena od strane specijalnih jedinica.

Večeras su austrijske vlasti izdale upozorenje o povećanom riziku tokom božićnih praznika, uzimajući u obzir trenutnu procenu opasnosti i stalno povećanje nivoa terorističke uzbune. S obzirom na pozive terorista širom Evrope da izvrše napade tokom hrišćanskih događaja, posebno oko 24. decembra, bezbednosne mere su pojačane u javnim prostorima u Beču i drugim saveznim državama.

Portparol policije Kelna je izjavio da će zbog upozorenja na opasnost po Kelnsku katedralu biti preduzete posebne zaštitne mere od večeras. Detalji nisu dostupni javnosti zbog istrage Službe državne bezbednosti policije koja je u toku, prenosi Telegraf.rs.

Šef policije Kelna, Mihael Eser, koji rukovodi operacijom, obrazložio je mere bezbednosti, ističući da će se, iako se upozorenje odnosi na doček Nove godine, sve večeras preduzeti kako bi se obezbedila bezbednost posetilaca katedrale na Badnje veče. Katedrala će biti pregledana psima tragačima nakon večernje mise, a posetioci će sutra prolaziti kroz dodatne sigurnosne provere.

Ove mere predostrožnosti imaju za cilj očuvanje opšte bezbednosti tokom božićnih praznika u Austriji, uz pojačane policijske mere opreza. Civilne i uniformisane hitne službe, opremljene specijalnom opremom i dugim naoružanjem, angažovane su u skladu sa potrebama. Fokus policije usmeren je na verske objekte, naročito crkve i božićne pijace, s mogućnošću kontrole pristupa i pozivom posetiocima da ponesu ličnu kartu sa sobom radi dodatne sigurnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading