NEOČEKIVANA ODLUKA VRHOVNOG SUDA U AMERICI! Evo kakvu je odluku doneo o "Trampovom imunitetu"!

Autor:

Svet

22.12.2023

22:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje bi trebalo da počne dan pre takozvanog "super utorka", kada se u najmanje 12 američkih država glasa na stranačkim izborima za predsedničkog kandidata. Tramp ovu optužnicu odbacuje i ocenjuje kao politički motivisanu.

NEOČEKIVANA ODLUKA VRHOVNOG SUDA U AMERICI! Evo kakvu je odluku doneo o "Trampovom imunitetu"!

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud SAD danas je odbio da odmah odluči o tvrdnji bivšeg predsednika te zemlje Donalda Trampa da ne može biti krivično gonjen zbog pokušaja da poništi svoj izborni poraz 2020. godine, dozvoljavajući nižem sudu da nastavi razmatranje o ovom pitanju.

Specijalni tužilac Džek Smit je prethodno zatražio od sudija Vrhovnog suda da donesu "konačnu" odluku o odbrani Donalda Trampa po pitanju "predsedničkog imuniteta", ali je Vrhovni sud odbio ovaj zahtev i vratio odluku na niži apelacioni sud.

Ova odluka dolazi manje od 24 sata nakon što su Trampovi advokati zatražili da sud odbije ubrzano razmatranje njegove odbrane.

Odlukom Vrhovnog suda, pitanje imuniteta ostaje otvoreno za dalje razmatranje, a suđenje zakazano za mart i dalje privlači pažnju javnosti i pravne stručnjake.

Ova situacija dodatno komplikuje već kompleksan slučaj, ostavljajući prostor za spekulacije o mogućem ishodu i uticaju koji će ova odluka imati na budućnost bivšeg predsednika Trampa. 

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu po federalnim optužbama za zaveru za prekrajanja volje birača na izborima 2020. trebalo bi da počne 4. marta 2024. godine po odluci iz avgusta ove godine.  

Suđenje bi trebalo da počne dan pre takozvanog "super utorka", kada se u najmanje 12 američkih država glasa na stranačkim izborima za predsedničkog kandidata. Tramp ovu  optužnicu odbacuje i ocenjuje kao politički motivisanu.

Savezni sudija na Floridi odredio je da će 20. maja 2024. početi suđenje u slučaju u kojem je Tramp optužen da je nezakonito držao poverljiva dokumenta na vlastitom imanju na Floridi nakon što je napustio funkciju i ometao saveznu istragu o tom pitanju. Tramp se i u tom slučaju izjasnio da nije kriv.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading