Prva dama Srbije bila izuzetan domaćin supruzi predsednika Kine, Pang Lijuan (FOTO GALERIJA)

Autor:

Vesti

09.05.2024

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Supruzi predsednika Kine predstavljeni su neki od tradicionalnih srpskih zanata, a one su obišle postavku Etno mreže.

Prva dama Srbije bila izuzetan domaćin supruzi predsednika Kine, Pang Lijuan (FOTO GALERIJA)

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu. U toku dvodnevne posete koja je privukla veliku pažnju svetskih medija supruga predsednika Srbije Tamara Vučić zajedno sa suprugom predsednika Kine Pang Lijuan imala je odvojene aktivnosti koje su započele posetom Narodnom muzeju u Beogradu.

Tom prilikom gošći su predstavljena neka od najznačajnijih dela srpskog slikarstva kao što su autoportet Katarine Ivanović, ,,Devojka u plavom" Đure Jakšića, Siroče na majčinom grobu - Uroš Predić i Ženidba cara Dušana i Krunisanje cara Dušana Paje Jovanovića.

Supruzi predsednika Kine predstavljeni su neki od tradicionalnih srpskih zanata, a one su obišle postavku Etno mreže. Koncept ove izložbe baziran je na elementima srpskog kulturnog nasleđa koji su upisani u nacionalni registar. Članice Etno mreže  prikazale su stare tehnike kao što su necanje i zlatnovez, a dve prve dame su se oprobale u pustovanju vune. Za ovu staru tehniku su potrebni samo vuna, sapun i igla, ali i mnogo strpljenja.

Iako za pustovanje kažu da je starije od tkanja, pronašlo je put do mlađih generacija. Pustovanje znači valjanje, odnosno bockanje i oblikovanje vune. Ovom tehnikom može da se napravi sve, od igračaka, nakita, odeće, obuće, do podmetača, ukrasa i sapuna, a višesatni trud i rad ovim predmetima daje dugotrajnost i otpornost.

Supruga predsednika Kine bila je toliko oduševljena da je pitala gde u Beogradu mogu da se kupe proizvodi koje je videla.

Jedan od zanimljivih detalja jeste da je supruga Predsednika Srbije Tamara Vučić tokom ove važne diplomatske posete izabrala haljine srpskih modnih dizajnera, što je već postala tradicija. Tamara je tokom dvodnevne posete nosila četiri haljine. Na samom dočeku na aerodromu izabrala je haljinu srpske dizajnerke Roksande Ilinčić, svilenu u diskretnoj boji nežno roze. Dan kasnije na svečanoj ceremoniji ispred Palate Srbija prva dama nosila je haljinu domaćeg modnog brenda Aleksandar Zabunović. Inspiracija za ovu haljinu bila je elegancija i suptilna simbolika. Haljina je izrađena od svile u nežnoplavim tonovima i crnim detaljima nijanse koje kombinuju eleganciju i snagu. Motiv orhideje je transformisan u jedinstveni print na svili, a ovaj cvet je simbol ženske energije, procvata i obnavljanja. U kineskoj kulturi, orhideja je često simbolizovala eleganciju, sklad i lepotu. Smatra se cvetom plemenitosti i plemenitih osobina, poput dostojanstva, poštovanja i umetnosti.

Tokom ručka supruga Predsednika Srbije imala je crvenu, svilenu haljinu istoimenog dizajnera Aleksandra Zabunovića, a ono što je posebno privuklo pažnju jesu ručno radjene cipele, srpskog modnog brenda L tab Beograd.

Tamara Vučić je goste ispratila u zanimljivoj haljini sa etno detaljima koje je izradilo Udruženje Naše nasleđe iz Novog Sada.

Interesantan detalj, kada su modne teme u pitanju jeste da je Tamara Vučić je u oktobru prošle godine prilikom posete Pekingu kada je Srbija učestvovala na Trećem forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put" nosila haljinu sašivenu od materijala koji je dobila od supruge predsednika Kine Pang Lijuan 2018. kada je bila u poseti Kini.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading