TINEJDŽER ALBANAC OSUĐEN NA DOŽIVOTNO LEČENJE: On je bio na čelu MEĐUNARODNE HAKERSKE BANDE

Autor:

Svet

22.12.2023

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arion Kurtaj, osamnaestogodišnji mladić sa autizmom, postao je centralna figura međunarodne hakerske grupe "Lapsus$", koja je izvršila napade na neke od najvećih tehnoloških kompanija poput Ubera, Nvidije i Rokstar Gejmsa, nanoseći im štetu od gotovo 10 miliona dolara.

TINEJDŽER ALBANAC OSUĐEN NA DOŽIVOTNO LEČENJE: On je bio na čelu MEĐUNARODNE HAKERSKE BANDE

Foto: printskrin

 Kurtaj je osuđen na doživotni boravak u bolnici u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz obrazloženje da predstavlja visok rizik za javnost zbog svojih veština i želje za sajber kriminalom.



Uspešan hakovanje i krađa materijala iz "Rokstar Gejmsa"



Jedan od najpoznatijih poduhvata grupe "Lapsus$" bio je Kurtajev uspešan prodor u interni sistem kompanije "Rokstar Gejms", gde je uspeo da ukrade čak 90 klipova neobjavljenog GTA 6. Korišćenjem svojih veština i kreativnosti, Kurtaj je čak uspeo da provali u sistem kompanije koristeći hotelski TV i mobilni telefon.

Ovaj događaj je izazvao značajnu štetu kompaniji, kako finansijski, tako i u pogledu utrošenih radnih sati osoblja.

 

 


Pravna odgovornost i reakcija na izricanje kazne

 



Na saslušanju o izricanju kazne, Kurtajeva odbrana je pokušala da umanji težinu njegovih dela, ističući uspeh trejlera za igru GTA 6 kao indikator da Kurtajevi hakerski potezi nisu nanosili ozbiljnu štetu. Međutim, sudija Lis je naglasila stvarne žrtve i štetu prouzrokovanu Kurtajevim hakovima, odbacujući odbranu i ističući ozbiljnost situacije.


Rehabilitacija i kazna za mladića od 17 godina



Pored Kurtaja, na suđenju je osuđen i sedamnaestogodišnji član grupe "Lapsus$", čije je ime zbog maloletnosti zaštićeno. On je osuđen na 18-mesečnu rehabilitaciju mladih, koja uključuje intenzivan nadzor i zabranu korišćenja VPN-a na mreži. Pored hakovanja, ovaj mladić je osuđen i za uznemiravanje i uhođenje dve mlade žene.


Šokantni napadi grupe "Lapsus$" i njihova opasnost



Grupa "Lapsus$" izazvala je šok i zabrinutost širom sveta svojim smelim napadima na multinacionalne kompanije poput "Majkrosofta" i "Revoluta", istovremeno se javno hvaleći svojim zločinima na društvenim mrežama. Njihovi napadi su istakli ozbiljnu opasnost koju predstavljaju mladi hakeri, a američke sajber vlasti su izdale izveštaj o ovoj, ali i drugim sličnim tinejdžerskim hakerskim grupama.

Kroz svoje akcije, grupa "Lapsus$" je jasno pokazala koliko je lako mladim hakerima da se infiltriraju u dobro zaštićene organizacije, istovremeno stvarajući ozbiljnu finansijsku štetu i uznemiravanje širom sveta.

Navedeni događaji jasno ukazuju na ozbiljnost sajber kriminala i potrebu za adekvatnim merama zaštite i zakonskim sankcijama kako bi se sprečila slična dela u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading