BND VIŠE NE ZNA KO JE SVE KRTICA! PUTIN RASTURIO NEMAČKU SLUŽBU: Pukovnik Bundesvera odavao Moskvi vrhunske vojne tajne

Autor:

Svet

18.12.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karsten L., šef odeljenja koje odgovara lično Olafu Šolcu, predao Kremlju dokumente o ukrajinskoj vojsci.

BND VIŠE NE ZNA KO JE SVE KRTICA! PUTIN RASTURIO NEMAČKU SLUŽBU: Pukovnik Bundesvera odavao Moskvi vrhunske vojne tajne

Foto: Tanjujg/ap

Berlin je u panici nakon hapšenja 52-godišnjeg pukovnika Bundesvera Karstena L., šefa odeljenja za bezbednost u Federalnoj obaveštajnoj službi (BND). On je optužen da je ruskoj spoljnoj službi SVR prodavao vrhovne vojne tajne, pre u vezi s ratom u Ukrajini, i to ne samo iz nemačkih već i iz američkih i britanskih obaveštajnih izvora.

KOBNA GREŠKA

Nemački Bild piše da se u Bundesveru i BND boje da pukovnik Karsten L. nije bio jedina ruska krtica u njihovim redovima. Za špijunažu u korist Rusije osumnjičena je još jedna visoka funkcionerka BND. Ona je suspendovana, ali vlasti nemaju dokaza na osnovu kojih bi mogli da je optuže.

Istraga tvrdi da je Karsten L. na saradnju s FSB nagovorio ruski biznismen, zapravo agent Kremlja. On je ubedio nemačkog oficira da bi saradnja mogla biti korisna za obe zemlje.

Karsten L. imao je pristup ogromnoj količini tajnih podataka o ratu u Ukrajini, uključujući delove presretnutih telefonskih razgovora i satelitske snimke. Naime, on je radio u Tehničkom odeljenju BND (Technischen Aufklärung), koje direktno odgovara kancelaru Olafu Šolcu za praćenje telefonske, internet i satelitske veze u celom svetu. Ovo odeljenje smatra se srcem BND i na međunarodnom nivou. Čak polovina dnevnih izveštaja BND potiče iz tehničkog odeljenja. Pritom je Karsten L. bio zadužen za saradnju s drugim tajnim službama, uključujući američki ANB i britanski GCHQ, pa je imao i pristup njihovim tajnim dokumentima i podacima koje su razmenjivali s Berlinom. Zna se da je predao Rusima četiri tajna dokumenta u kojima su bili podaci o taktici, gubicima i tajnim operacijama ukrajinske vojske.

BND je shvatio da Moskva raspolaže njegovim tajnim podacima i odmah je pokrenuta unutrašnja istraga, a Karsten L. napravio je grešku koja ga je skupo koštala. On je uporno tražio od kolega podatke o ratu u Ukrajini i otputovao u Moskvu da bi se sastao s posrednikom, verovatno s namerom da preuzme novac.

PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA

Pouzdano je utvrđeno da mu je Moskva isplatila najmanje 450.000 evra, ali se sumnja da je prava suma dvaput veća. Posrednik je uhapšen u SAD i sve je priznao, pa je tako BND imao u šaci Karstena L., koji u istrazi nije rekao ni reč. Istraga još nije utvrdila koje su sve tajne informacije iscurile. Međutim, nemački mediji navode da je najveća šteta nastala time što su druge zapadne službe izgubile poverenje u BND. Tako Bild navodi da su Vašington i London i ranije smatrali da je deo pripadnika nemačke službe suviše prijateljski nastrojen prema Rusiji. Karstenu L. preti doživotna robija.

Veliki propust ministarke Nensi Fezer

Republika

Foto: Wikipedia/BerthasEnkel

Nensi Fezer

Bild prenosi da je pukovnik Karsten L. verovatno dugo sarađivao s ruskom službom, za šta optužuje ministarku unutrašnjih poslova Nensi Fezer.
- Ona je kontraobaveštajnoj službi naredila da se, pre svega, usmeri na istrage protiv ekstremnih desničara u Nemačkoj jer smatra da je otkrivanje neonacista važnije od praćenja stranih špijuna. Potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubiki optužio je ministarku Fezer da je nepravilno odredila prioritete - piše Bild.

PRISLUŠKIVAČI U KANCELARIJI GENERALA ZALUŽNOG

Republika

Foto: Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Valerij Zalužni

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je istragu nakon što su otkriveni neaktivirani prislušni uređaji u kancelarijama koje bi u budućnosti možda mogao da koristi načelnik generalštaba Valerij Zalužni.

Međutim, Zalužni je izneo drugačiju verziju.

- Koristim nekoliko kabineta. Prisluškivači su pronađeni u prostoriji u kojoj je trebalo da održim sastanak baš tog dana - rekao je Zalužni.

On je u sukobu s predsednikom Volodimirom Zelenskim oko načina na koji Ukrajina vodi rat. Takođe, smatra se da bi on, ukoliko se kandiduje, mogao da pobedi Zelenskog na izborima ili čak da se odluči da izvede puč. U Kijevu sugerišu da su prisluškivače mogli da podmetnu i ruski agenti. Ana Maljar, portparol ministarstva odbrane, rekla je da su iz štaba Zalužnog i ranije curile poverljive informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading