DRAMA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Američki razarač bez odobrenja UPAO U KINESKE VODE! Peking poslao RATNE BRODOVE I AVIJACIJU!

Autor:

Svet

25.11.2023

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je Kineska vojska objavila da je američki razarač "Hoper" ušao u kineske teritorijalne vode bez prethodnog odobrenja vlasti u Pekingu. Incident je izazvao oštru reakciju kineskih vlasti, koje su odmah reagovale raspoređivanjem pomorskih i vazduhoplovnih snaga da "prate, nadgledaju i opomenu" sporni brod, kako stoji u zvaničnom nalogu na mreži "Vičet" komande južnog okruga Kineske narodnooslobodilačke vojske.

DRAMA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Američki razarač bez odobrenja UPAO U KINESKE VODE! Peking poslao RATNE BRODOVE I AVIJACIJU!

Foto: youtube.com/101EAST

U nalogu se naglašava da ovaj incident jasno "dokazuje da su Sjedinjene Američke Države otvoreni 'kreator bezbednosnog rizika' u Južnom kineskom moru." Ovaj potez samo pogoršava već zategnute odnose između dve najveće svetske ekonomske sile.

 

Nedavno su kineske vlasti optužile Filipine za angažovanje "stranih snaga" u patroliranju Južnim kineskim morem, a time i dodatno podgrejale napetosti u regionu. Ove optužbe se odnose na zajedničke patrole filipinskih i američkih snaga koje su započele od utorka.

 

Prethodnih nedelja, Sjedinjene Američke Države i Kina su vodile razgovore o pitanjima bezbednosti u Južnom kineskom moru. Američka strana je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog "opasnih i nezakonitih" akcija Kine u tom regionu, kako je saopštio Stejt dipartment.

 

Ovaj incident dodatno pojačava napetosti između SAD i Kine, postavljajući pitanje o budućnosti odnosa između ove dve zemlje i njihovog uticaja na stabilnost u Južnom kineskom moru. 

 

BONUD VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading