NAJVEĆE RAZMENE ZAROBLJENIKA: Od oslobađanja osnivača Hamasa do kontroverznog slučaja Šalita!

Autor:

Svet

24.11.2023

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveće razmene zarobljenika između Izraela i palestinskih ili libanskih militantnih grupa

NAJVEĆE RAZMENE ZAROBLJENIKA:  Od oslobađanja osnivača Hamasa do kontroverznog slučaja Šalita!

Foto: Printscreen/Twitter/nextatv


1983: Sporazum sa PLO


U novembru 1983. godine, Izrael je izvršio razmenu sa Palestinom oslobađajući oko 4.500 zatvorenika, većinom Palestinaca, u zamenu za šest vojnika koje je zarobila Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) tokom izraelske invazije na Liban 1982.

Ova razmena je bila jedna od najvećih do tada i imala je značajan uticaj na odnose između Izraela i PLO.


1985: Trojica Izraelaca za 1.150 Arapa


U maju 1985. godine, Izrael je oslobodio oko 1.150 arapskih zatvorenika, uglavnom Palestinaca, u zamenu za trojicu vojnika koje je držao Narodni front za oslobođenje Palestine, nakon dugotrajnih pregovora.

Ova razmena je takođe imala veliki uticaj na političku situaciju u regionu i odnose između Izraela i Palestinaca.


1997: Oslobođen osnivač Hamasa


Godine 1997, Izrael je oslobodio osnivača Hamasa, šeika Ahmada Jasina, zajedno sa desetinama drugih palestinskih i jordanskih zatvorenika, u zamenu za dvojicu izraelskih agenata Mosada. Ova razmena je dobila veliku pažnju javnosti zbog uloge koju je Jasin imao u Hamasu i njegovog kasnijeg ubistva od strane Izraela.


2004: Vraćanje tela


U januaru 2004. godine, Izrael je oslobodio oko 430 zatvorenika, uključujući Palestinace i državljane Libana, u razmeni sa libanskom ekstremističkom grupom Hezbolah, za tela trojice izraelskih vojnika kidnapovanih i ubijenih četiri godine ranije. Ova razmena je bila posebno emotivna zbog povratka tela i oslobađanja zarobljenika.


2011: Kontroverzna razmena za Gilada Šalita


Godine 2011, izraelski vojnik Gilad Šalit, koji je bio zarobljen od strane Hamasa, oslobođen je u zamenu za 1.027 palestinskih zatvorenika. Ova razmena je izazvala kontroverze u Izraelu zbog oslobađanja zatvorenika optuženih za teška krivična dela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading