ZAKAZANO PRVO POGUBLJENJE AZOTOM! Novi metod izazvao kontroverze i zabrinutost

Autor:

Svet

09.11.2023

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverner Kej Ajvi najavio je da će prvi put u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, država Alabama izvršiti smrtnu kaznu azotnim gasom.

ZAKAZANO PRVO POGUBLJENJE AZOTOM! Novi metod izazvao kontroverze i zabrinutost

Foto: Tanjug/AP

 Ovu metodu nikada ranije nije primenjena u SAD, a koristi se kao alternativa smrtonosnoj injekciji koja je do sada bila uobičajena metoda izvršenja smrtne kazne.

Kenet Judžin Smit, osuđenik na smrt, trebalo je da bude pogubljen smrtonosnom injekcijom u novembru prošle godine, ali je izvršenje otkazano jer nije pravilno postavljen postupak pre isteka naloga za pogubljenje. Kao reakcija na ovaj propust, guverner Alabama naložio je da se smrtna kazna izvrši azotnim gasom, a novo pogubljenje zakazano je za 25. ili 26. januar.

Azotna hipoksija, odnosno lišavanje mozga i tela kiseonika, dovodi do smrti od gušenja. Ova metoda, koja do sada nije bila korišćena u SAD, već se primenjuje u nekim drugim zemljama, smatra se manje bolnom i kontroverznijom u odnosu na smrtonosnu injekciju.

Uprkos tome, Informativni centar za smrtne kazne, koji prati, analizira i širi informacije o smrtnoj kazni, ističe da je smrt usled azotne hipoksije i dalje smrtna kazna. Takođe, ova organizacija je ukazala na probleme sa smrtonosnim injekcijama koji su se javili u centru pažnje i navela da je Alabama revidirala svoje protokole izvršenja nakon što su pogubljenja odložena prošle jeseni.

Prema navodima Informativnog centra za smrtnu kaznu, Alabama je prva država u SAD koja je finalizovala protokole izvršenja za novu metodu smrtne kazne, nakon što je njen zakonodavac 2018. godine odobrio alternativni metod za smrtonosnu injekciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading