OVO JE JEDINO REŠENJE ZA SUKOB IZRAELA I PALESTINE: Papa progovorio i jednom rečenicom naterao svet da sada razmišlja SAMO O TOME

Autor:

Svet

02.11.2023

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja rekao je nešto što se u svetu sve češće spominje

OVO JE JEDINO REŠENJE ZA SUKOB IZRAELA I PALESTINE: Papa progovorio i jednom rečenicom naterao svet da sada razmišlja SAMO O TOME

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja stao u odbranu nadbiskupa iz Pariza

Papa Franja poručio je da je u sukobu Izraela i Palestine potrebno rešenje koje podrazumeva dve države, ističući da je "rat uvek poraz".

- To su ljudi koji moraju da žive zajedno. Uz mudru odluku kao dve države. Prema sporazumu iz Osla, dve dobro definisane države i poseban status za Jerusalim - rekao je papa sinoć za italijansku televiziju RAI.

On je izrazio nadu da će biti izbegnuto širenje sukoba na region i dodao da je zabrinut zbog porasta antisemitizma, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Jicak Rabin i lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat postigli su 1993. godine dogovor o Sporazumu iz Osla, čime je ustanovljena ograničena palestinska autonomija.

Američki predsednik Bil Klinton, izraelski premijer Ehud Barak i Arafat na samitu 2000. godine nisu uspeli da postignu konačan mirovni sporazum.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim 1967. godine, a 1980. godine proglasio je ceo grad "jedinstvenom i večnom prestonicom".

Palestinci smatraju istočni deo Jerusalima svojom prestonicom.

Izrael kontinuirano odbacuje sugestije da bi Jerusalim mogao da ima poseban ili međunarodni status.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading