ULTRARELIGIOZNI JEVREJI SPOPADAJU LJUDE U SDEROTU: Jure vojnike i policajce, a evo zašto su zaustavili našeg reportera

Autor:

Svet

01.11.2023

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su iz istog razloga zaustavljali i druge ljude po ulici.

ULTRARELIGIOZNI JEVREJI SPOPADAJU LJUDE U SDEROTU: Jure vojnike i policajce, a evo zašto su zaustavili našeg reportera

Foto: Republika.rs

Reporter Republike sreo je u Sderotu dvojicu ultrareligioznih Haredi Jevreja koji su došli u to mesto kako bi propovedali svoju veru. Po njihovim tvrdnjama, "problema ne bi bilo ako bi svi prihvatili njihovo viđenje vere i života", a u Sderotu jure vojnike i policajce, kao i preostale stanovnike i ubeđuju ih u to.

Republika

Foto: Republika.rs

Haredit u Sderotu

Našeg reportera su takođe zaustavili i upitali ga "da li mu je baba Jevrejka jer tako deluje", na šta je on odgovorio:

- Koliko znam, nije.

Oni su to isto pitanje postavljali i drugim ljudima na ulici, a inače su iz Rusije i govore ruski i jidiš, a drugi Izraelci ih mrze jer su fanatici i ne služe vojsku.

Ko su Jevreji Harediti?

Haredi je opšte ime i donekle samoimenovane različite ultra-ortodoksne jevrejske verske zajednice i članova ovih zajednica u Izraelu i van njega. Doslovno znači "drhtanje" pred Bogom. Način života haredskih zajednica određen je konzervativnim običajima koji su se formirali u evropskom jevrejstvu do 20. veka, kao i tradicionalnim kanonima judaizma. Doživotno proučavanje Tore i marljivo poštovanje zapovesti smatraju se najvišom duhovnom vrednošću i idealom. Podstiče se poštovanje pravila i običaja s najvećom strogošću.

Interese Haredita u izraelskom parlamentu i lokalnoj vladi u velikoj meri predstavljaju ultrareligiozne političke stranke. U izraelskoj politici, ove stranke se protive kršenju zakona Tore na državnom nivou. Članovi Haredi Kneset obično u principu ne zauzimaju ministarska mesta, ali ponekad vode ministarstva u rangu zamenika ministra. U Izraelu haredim čini oko milion ljudi - ovo je 19% jevrejske populacije Izraela starije od 20 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading