HAOS NA KINESKOJ GRANICI: Vojska uspostavlja red zbog pobune (VIDEO)

Autor:

Svet

27.10.2023

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mjanmar je u krizi otkako je vojska izvela državni udar 2021.

HAOS NA KINESKOJ GRANICI: Vojska uspostavlja red zbog pobune (VIDEO)

Foto: Tanjig/AP

Vojska Mjanmara je saopštila da nastoji da uspostavi red kod granice sa Kinom nakon što su trupe etničkih manjina pokrenule seriju napada na mete vojne hunte.

Nemiri su se dogodili u severnoj državi Šan kada je "Savez tri bratstva", ujedinjeni front etničkih manjina u državama Šan i Rahin, objavio da pokušava da odbrani svoju teritoriju i civile od napada hunte, preneo je Rojters.

- Posvećeni smo iskorenjivanju represivne vojne diktature, što je zajednička težnja čitavog stanovništva Mjanmara - navodi se u saopštenju alijanse, dodatno podstaknute obećanom podrškom drugih grupa u borbi protiv hunte.

I hunta i savez potvrdili su da su danas zauzeta dva vojna položaja, a trenutno nema izveštaja o žrtvama.

- Pokušavamo da kontrolišemo situaciju - rekao je portparol vladajućeg vojnog saveta Mjanmara i naglasio da vojska može da kontroliše gradove, ali još uvek čisti puteve.

 

 

Operacija je usledila dve nedelje nakon što je najmanje 29 civila ubijeno u izbegličkom kampu na granici sa Kinom, u susednoj državi Kačin, artiljerijskim udarom, za šta je okrivljena vojska, koja je negirala umešanost.

Mjanmar je u krizi otkako je vojska izvela državni udar 2021. i krenula u represivnu akciju koja je dovela do pokreta otpora širom zemlje, uz podršku nekoliko armija etničkih manjina, navodi britanska agencija.

Grupe za ljudska prava i stručnjaci Ujedinjenih nacija optužili su vojsku da čini zločine nad civilima u svojim namerama da slomi otpor, a hunta ističe da se bori protiv "terorista" i iz tog razloga ignoriše međunarodne pozive da prekine neprijateljstva.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading