UZBUNA NA BLISKOM ISTOKU! NA IZRAEL UDARA OSOVINA OTPORA! Na zajedničkom sastanku vođa Hamasa, Hezbolaha i Islamske države planirana STRATEGIJA POBEDE U GAZI!

Autor:

Svet

25.10.2023

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, sastao se sa zamenikom šefa Hamasa Salehom al-Arurijem i liderom Islamskog džihada Zijadom Nahalehom u Bejrutu.

UZBUNA NA BLISKOM ISTOKU! NA IZRAEL UDARA OSOVINA OTPORA! Na zajedničkom sastanku vođa Hamasa, Hezbolaha i Islamske države planirana STRATEGIJA POBEDE U GAZI!

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštajima medija koje kontroliše Hezbolah, oni su procenili koje korake “osovina otpora” mora da preduzme kako bi “postigla pravu pobedu” u Gazi.

Hezbolah je libanska militantna grupa koja je aktivna od 1980-ih i koja ima značajan uticaj na političku scenu Libana. Hamas i Islamski džihad su palestinske militantne grupe koje su aktivne u Pojasu Gaze. Hamas je trenutno najveća militantna organizacija u Gazi, dok je Islamski džihad drugi po veličini.

Ovaj sastanak dolazi u vreme visokih tenzija u regionu. Prema izveštajima, razgovarali su o "najnovijim političkim događanjima, posebno u vezi sa Palestincima". Ova koordinacija između Hezbolaha, Hamasa i Islamskog džihada može imati značajan uticaj na buduće događaje u regionu.

“Osovina otpora” je termin koji se koristi za opisivanje mreže koju je Iran razvijao tokom poslednje četiri decenije. Ova mreža je labava veza između različitih ispostava, posrednika, militantnih grupa koje podržava Teheran, i državnih faktora koji su saveznici. Ova mreža igra važnu ulogu u iranskoj strategiji da se suprotstavi Zapadu, arapskim neprijateljima i primarno Izraelu.

Osovina otpora omogućava Iranu da stvara haos na neprijateljskoj teritoriji, dok istovremeno stvara prostor za poziciju sa koje može uvjerljivo da poriče svoju upletenost. Ova strategija datira još prije 1979. godine i Islamske revolucije.

Osovina otpora je deo pokušaja Irana da izveze učenje o šiitskom islamu, koji je proglašen za zvaničnu religiju Irana nakon 1979. godine. Ova ideologija ima odjeka jedino kada je Bliski istok u haosu. Svrha osovine otpora je zastrašivanje dok se komplicira računica Zapada.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading