ŠIRI SE OPAKA SMRTONOSNA BOLEST! OVA ZEMLJA JE NA UDARU! Ima skoro 1.000 obolelih, pogledajte kakve UŽASE izaziva!

Autor:

Svet

15.06.2024

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine je zabeleženo čak 977 slučajeva, nadmašuje prethodni rekord od 941 infekcija zabeleženih 2023. godine

ŠIRI SE OPAKA SMRTONOSNA BOLEST! OVA ZEMLJA JE NA UDARU! Ima skoro 1.000 obolelih, pogledajte kakve UŽASE izaziva!

Foto: Shutterstock

U Japanu se trenutno suočavaju sa zabrinjavajućom epidemijom streptokoknog toksičnog šok sindroma (STSS), koji se brzo širi, a glavni grad Tokio postao je epicentar ove situacije.

Prema poslednjim podacima, ove godine je zabeleženo čak 977 slučajeva, što nadmašuje prethodni rekord od 941 infekcija zabeleženih 2023. godine.

Opasnost od bakterija streptokoka grupe A

Bakterije streptokoka grupe A mogu izazvati širok spektar bolesti, od upale krajnika do teških invazivnih infekcija, uključujući nekrotizirajući fascitis, poznat i kao "bolest koja jede meso".

Ovo povećanje broja slučajeva može biti povezano sa ublažavanjem mera socijalnog distanciranja nakon pandemije COVID-19, prema mišljenju stručnjaka.

Invazivne bakterije streptokoka grupe A

U ekstremnim situacijama, bakterije streptokoka grupe A mogu postati invazivne, prodirući duboko u meka tkiva i mišiće kroz posekotine i rane.

Ovo može dovesti do razvoja nekrotizirajućeg fascitisa, koji karakterišu simptomi poput groznice, bolova u mišićima i niskog krvnog pritiska.

U težim slučajevima, može doći do otkazivanja organa i septičkog šoka nakon 48 sati, što može biti fatalno ako pacijent ne primi odgovarajuću terapiju antibioticima na vreme.

Ova situacija u Japanu ukazuje na ozbiljnost problema koji bakterije streptokoka grupe A mogu izazvati i ističe važnost brze dijagnoze i lečenja kako bi se sprečile ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading