OVAKO SU SE CRTALE MAPE NA BALKANU! AMERIČKI DIPLOMATA DEREK ŠOLE OBJAVIO STUDIJU "TAJNA ISTORIJA DEJTONA" I OTKRIO ŠTA SE DEŠAVALO IZA KULISA PREGOVORA

Autor:

Vesti

16.06.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada je delovalo da zapadne sile imaju monolitan stav, na terenu, u bazi "Rajt Paterson", uopšte nije bilo tako

OVAKO SU SE CRTALE MAPE NA BALKANU! AMERIČKI DIPLOMATA DEREK ŠOLE OBJAVIO STUDIJU "TAJNA ISTORIJA DEJTONA" I OTKRIO ŠTA SE DEŠAVALO IZA KULISA PREGOVORA

Foto: Profimedia

Derek Šole, američki visokopozicionirani diplomata, koji je pre tri decenije bio važan šraf u pravljenju Dejtonskog sporazuma (potpisan 21. novembra 1995), autor je studije "Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995", koju je sastavio zajedno s Benetom Fridmanom.

Taj dokument, s kojeg je godinama kasnije skinuta oznaka top-sikret (strogo poverljivo), otkrio je mnoge nepoznate detalje o tome šta se događalo iza visoke ograde američke vojne baze "Rajt Paterson" u Ohaju.

Prenosimo neke od zanimljivih detalja...

Radio s Bejkerom, Talbotom...

Koliko je Šole važan u američkoj spoljnoj politici, pokazuje i kratak opis koji je za njega svojevremeno dao ugledni Politiko:

- Kada pogledate glavne diplomatske događaje u poslednjih 30 godina, Derek Šole ih je sve video. Radio je s američkim diplomatskim legendama, kao što su Džejms Bejker, Stroub Talbot i Ričard Holbruk i služio u nekim od najviših ešalona Bele kuće, Pentagona i Stejt departmenta. Od Bosne do Sirije, a potom i Rusije, Šole je pomogao da se oblikuje američki pristup politici u inostranstvu.

Amerika: Britanci, Francuzi i Rusi pristaju na "veliku Srbiju"

Amerikanci su, a to se malo zna, imali u Dejtonu dosta problema s evropskim partnerima iz kontakt-grupe. Evropljani su i fizički bili odvojeni od pregovaračkih strana, bili su nezadovoljni što nisu direktno učestvovali u pregovorima i nisu se slagali s američkim očekivanjima sveobuhvatnog sporazuma. Ričard Holbruk je o tome autoru studije rekao:
- Britanci, Francuzi i Rusi izgledali su spremni da prihvate i ishod koji bi povećao izglede za "veliku Srbiju".

O nezadovoljstvu Evropljana tretmanom svedoči i situacija na granici diplomatskog incidenta. Amerikancima je javljeno da francuski predstavnik Žak Blot neće moći da dođe na sastanak pošto ne može da prođe bezbednosnu kontrolnu tačku na ulazu u bazu. Francuz je, naime, odbijao da ga onjuše psi trenirani za kontrolu eksploziva i stražari ga nisu puštali unutra. Kad su Amerikanci došli da intervenišu, zatekli su Blota kako viče: "Za dostojanstvo Francuske ne dozvoljavam da me njuše!"

Republika

Foto: profimedia01 AP Yousef Murad

Derek Šole

Zlokobna slutnja na svečanoj večeri, tomahavk nasred sale

Jedne večeri u Dejtonu SAD su priredile večeru za više predstavnike delegacija i to u muzeju vazdušnih snaga. Ambijent za prvu formalnu večeru ove mirovne konferencije bio je ironičan: održana je u glavnoj sobi muzeja u vidu pećine, a gosti su večerali u senci ogromnog B-29, nekoliko nevidljivih F-117 i, odgovarajuće prema nekim mišljenjima, s krstarećim projektilom tomahavk, koji je izgledao usmeren prema Miloševićevom stolu. Simbolika je bila dobrodošla, ali Šole tvrdi da je sve bilo slučajno. Pa ko poveruje...

Pri ruci je bio i orkestar vazdušnih snaga, koji je izvodio muziku velikih orkestara u stilu Glena Milera. To veče je, čini se, proizvelo i neke zanimljive razgovore licem u lice (na primer, između Miloševića i Izetbegovića), dok su bosanska, srpska i hrvatska delegacija menjale mesta za stolovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading