IZRAELCE U GAZI ČEKA LAVIRINT IZ PAKLA! U tunelima Hamasa gubiće kiseonik i osećaj za prostor i vreme, a jedna stvar može sve da ih UBIJE!

Autor:

Svet

24.10.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lavirint tunela ispod Gaze je najveći, najkompleksniji i najsofisticiraniji, sa dugim prolazima koji se cik-cak kreću na različitim dubinama pod zemljom ispod naseljenih centara. Neki su procenili njihovu zajedničku dužinu od 240 do 480 kilometara

IZRAELCE U GAZI ČEKA LAVIRINT IZ PAKLA! U tunelima Hamasa gubiće kiseonik i osećaj za prostor i vreme, a jedna stvar može sve da ih UBIJE!

Foto: Ap photo

Najava kopnene invazije Izraelaca na Gazu podrazumevaće i ulazak njihovih vojnika u čuvene podzemne tunele koji veoma lako mogu da se pretvore u višegodišnju noćnu moru.

Poredeći njihovo suočavanje sa tunelima Hamasa sa ulaskom Amerikanaca svojevremeno u zamke Vijetkonga, analitičari i vojni stručnjaci ubeđeni su da će se Izraelci u Gazi provesti “kao bosi po trnju”.

Zašto se tuneli Hamasa ispod Gaze, u dužini od skoro 500 kilometara, popularno nazivaju “lavirinti iz pakla”?

- Mnoge prednosti visoke tehnologije koje ima Izrael nestaće ulaskom vojnika u tunele Hamasa. Mali, zagušljivi otvori, premalo kiseonika i užasan lavirint u kojem za nekoliko minuta od silnih prolaza gubiš osećaj za orijentaciju. Sve to čeka Izraelce - tvrdi Mark Švarc, penzionisani američki general-potpukovnik koji je vodio američku bezbednosnu koordinaciju u Izraelu i Palestini od 2019. do 2021. godine.

- Osećaće se kao da su pod vodom. Moraju da imaju velike zalihe kiseonika, respiratore i hemijske zaštitne maske. Dobiće vrtoglavicu, neće moći da se okrenu. Jednom kada siđeš dole gubiš osećaj za vreme i prostor. Ko ne bude spreman za ovo, moguće je da će dole umreti - kaže Dafne Ričmond-Barak, docentkinja na izraelskom Univerzitetu Rajhman, koja je osnovala Međunarodnu radnu grupu za podzemno ratovanje i smatra se da je napisala najsveobuhvatniju knjigu na tu temu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Konsenzus je da svoje vojnike zaista šaljete u tunel samo kao krajnju meru, možda da biste izvukli taoce - navodi.

Kako se nazire moguća bitka "prsa o prsa" za Gazu, Klajn i dalje poziva svoje naslednike u jedinici za tunele IDF-a.

- Moraju da se uvere da je posao obavljen. "Ali ne žurite i nema potrebe da rizikujete - poručuje Klajn kolegama.

Neprijatelji Izraela napravili su najmanje četiri vrste tunela, veruju stručnjaci.

Duž severne granice sa Libanom, Hezbolah je koristio bušilice sa dijamantskim vrhom da iseče prolaze u stenama.

Na južnoj granici, gde ratuju Izrael i Hamas, tuneli od Gaze do Egipta se već dugo koriste za krijumčarenje robe. Tuneli do Izraela korišćeni su da se izvrše napadi na izraelska naselja.

Lavirint tunela ispod Gaze je, veruje se, najveći, najkompleksniji i najsofisticiraniji, sa dugim prolazima koji se cik-cak kreću na različitim dubinama pod zemljom ispod naseljenih centara. Neki su procenili njihovu zajedničku dužinu od 240 do 480 kilometara, ali Ričmond-Barak i drugi kažu da je to spekulacija, prenosi Telegraf.rs.

- Stanovnici Gaze koristili su tunele još 60-ih godina prošlog veka za krijumčarenje, ali tada su bili kratki i plitki - kaže Džoel Roskin, geomorfolog na izraelskom Univerzitetu Bar-Ilan i rezervni major IDF-a.

Tlo u Gazi je idealno za kopanje bunara, rekao je, što ga čini idealnim i za tunele. Roskin je na početku rekao da su urušavanja tunela bila uobičajena, ali je Hamas vremenom naučio kako da ih ojača, počevši prvo da koristi drvene deaske, a zatim metalne grede i cement.

Republika

Foto: printscreen twitter @IsraelWarRoom

 

Klajn kaže da je, kad je bio u IDF-u, gledao kako su se tuneli razvijali vremenom. Trenirao je u plitkim tunelima, ali tuneli koje je njegov tim pronašao, a koji se prostiru od Gaze do Izraela, su mnogo dublji i napredniji. Imaju čak i struju i interfone.

- Nije to nešto što bi dete iskopalo lopatom, bilo je odrađeno profesionalno - tvrdi Klajn.

Prvi put je Hamas koristio tunele da napadne ciljeve u Izraelu 2001. godine, nekoliko nedelja nakon 11. septembra, prema svedočenju pred UN, kada su aktivirali bombu ispod izraelske vojne stanice.

Kada su se Izraelci povukli iz Gaze u leto 2005, Hamas je udvostručio rad na kopanju i razvoju tunela, tvrde brojni eksperti. Hamas je preuzeo vodstvo nad Gazom 2006, a do 2014. godine pojačali su napade kroz tunele koje su prokopali sve do Izraela i unutar teritorije.

Istraživači su intervjuisali vojnika iz tunela koji je sebe uporedio sa pilotom borbenog aviona.

- Sa svom opremom, morate znati kako da radite; to je još komplikovanije od upravljanja avionom - rekao je vojnik.

Drugi je rekao da je svaki pređeni metar unutar tunela "kao da prelazite pustinju mesec dana".

Pronalazak ulaska u novi tunel je poput traženja igle u plastu sena. IDF-u je trebalo šest nedelja da pronađe pet tunela Hezbolaha tokom izraelske operacije duž libanske granice.

Većina uspeha u pronalaženju i uništavanju tunela u poslednjih 10 godina je bila krađa mapa ili hvatanje osoblja koje je učestvovalo u njihovom kopanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading