PUTINOVO NUKLEARNO KOFERČE U PEKINGU: Uz predsednika Rusije putuje i "čeget", u aktovki je KLJUČ za nuklearni napad! (VIDEO)

Autor:

Svet

18.10.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama se pojavio video snimak ruskog predsednika Vladimira Putina na kojoj se vidi kako ga u Pekingu prate oficiri koji nose takozvanu nuklearnu aktovku (kojom se može aktivirati nuklearni napad). Ova aktovka, poznata kao čeget, tradicionalno je uz predsednika i nosi je mornarički oficir.

PUTINOVO NUKLEARNO KOFERČE U PEKINGU: Uz predsednika Rusije putuje i "čeget", u aktovki je KLJUČ za nuklearni napad! (VIDEO)

Foto: Twitter

Aktovka nije direktno spojena ni na jednu nuklearnu bombu. Njena je funkcija da potvrdi da je predsednik izdao naredbe za napad. Predsednikova naređenja, overena čegetom, prosleđuju se ruskom Glavnom štabu ruskih oružanih snaga, koji zatim usmerava akciju jedinici s nuklearnim oružjem. Putinu je potrebna saglasnost Generalštaba za izvođenje bilo kakvog nuklearnog napada.

 

Ovaj događaj privukao je pažnju jer se aktovka retko može snimiti kamerom. Međutim, kako su napisali dopisnici državne novinske agencije RIA, "Bez određenih torbi nije potpuno ni jedno Putinovo putovanje".

 

Republika

Foto: Twitter

 

 

U Rusiji postoje tri takve aktovke, jedna se nalazi pored predsednika Rusije, a druge dve kod druga dva najviša zvaničnika. Ove aktovke su ključni deo ruske nuklearne doktrine. 

Republika

Foto: Twitter

 

 

Glavni štab Oružanih snaga Ruske Federacije je središnji organ vojne komande Uprave oružanih snaga. Nadzire operativnu komandu oružanih snaga pod ruskim Ministarstvom odbrane. Na čelu Glavnog štaba trenutno je general Valerij Gerasimov.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading