PUTIN U OČAJU, RUSI DOBILI NERVNI SLOM! Ukrajinci dobili oružje za koje Moskva NEMA ODBRANU, u Kremlju poludeli od besa: "SAD žele direktan rat NATO i Rusije!"

Autor:

Svet

18.10.2023

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su u Ukrajinu prebacile oko 20 projektila ATACMS sa kasetnim bojevim glavama pod uslovom da ih ukrajinska vojska ne koristi za napad na rusku teritoriju, piše Njujork tajms, pozivajući se na visoke izvore .

PUTIN U OČAJU, RUSI DOBILI NERVNI SLOM! Ukrajinci dobili oružje za koje Moskva NEMA ODBRANU, u Kremlju poludeli od besa: "SAD žele direktan rat NATO i Rusije!"

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

Ranije je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijan Votson potvrdio da je Vašington nedavno prebacio u Kijev rakete ATACMS dometa do 165 kilometara  Asošiejted pres je preneo da je u Ukrajinu poslato „manje od deset“ raketa koje bi mogle da budu lansirane iz višecevnih raketnih bacača HIMARS, navodi RIA Novosti.

„Sjedinjene Države su poslale oko 20 projektila u Ukrajinu... Jedan od uslova postavljenih Ukrajincima je da ATACMS... ne može da se koristi za napade na rusku teritoriju“, navodi se u materijalu. Kako navodi izdanje, verzija rakete ATACMS koja je prebačena u Ukrajinu nosi kasetnu bojevu glavu.

Republika

Foto: tanjug/ap

 

 

Isporuke raketa smanjenog dometa od 165 kilometara ranije nisu najavljivane. Magazin New Yorker je nedavno napisao da je američki predsednik Džo Bajden odobrio prenos ATACMS-a još u avgustu.

U ruskom informacionom prostoru već je nastala panika zbog upotrebe ATACMS-a od strane Ukrajinaca, i raste zabrinut zbog mogućnosti budućih udara i po Kremlju. Ukrajinski mediji najavljuju da će ukrajinski udari raketama ATACMS na značajne ruske aerodrome na novim teritorijama primoraće komandu Oružanih snaga Rusije da preseli avione i neke od njih odvuče sa fronta. Takođe, ovavko dalekometno naoružanje u rukama Oružanih snaga Ukrajine predstavlja značajnu pretnju za skladišta municije u pozadini i primoraće Ruse da biraju između jačanja postojećih skladišta ili njihovog daljeg rasturanja.

Noćni udar na Berdjansk

U noći između utorka i srede Ukrajinci su izvršili masovni raketni napad kasetnom municijom na aerodrom u Bedjansku, gde su bili bazirani udarni helikopteri KA-52. Ruska PVO uopšte nije bila u stanju da odbije napad, udar je izveden veoma precizno, mnogi helikopteri su uništeni, a bilo je i poginulih.

Ukrajinski udar je izveden balističkim projektilima ATACMS sa kasetnim bojevim glavama, a posle udara je na tim mestima pronađena kasetna municija M74 koja potiče od američkih balističkih projektila ATACMS izjavio je ranije za RIA Novosti šef zaporožskog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov .

U utorak je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko tvrdio da su ukrajinske oružane snage koristile rakete ATACMS tokom napada na Berdjansk.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ambasador Antonov je upozorio na posledice

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov nazvao je tajnu isporuku američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS Ukrajini teškom greškom koja će imati najteže posledice.

"Odluka Bele kuće da uputi rakete dugog dometa Ukrajincima je teška greška. Posledice ovog koraka, koji je namerno sakriven od javnosti, biće veoma ozbiljne. Vašington dosledno sprovodi liniju ka potpunom suženju bilateralnih odnosa. odnosima“, rekao je ambasador novinarima.

Prema njegovim rečima, Moskva je više puta upozoravala američku administraciju na nepromišljene korake.

"Objasnili su da snabdevanje kijevskog režima oružjem ozbiljno podriva stratešku i regionalnu bezbednost. Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za direktan sukob između NATO- a i Rusije", rekao je ambasador.

Antonov je napomenuo da nikakvi američki „pokloni“ neće uticati na ravnotežu snaga u zoni Severnog vojnog okruga. „Svi zadaci specijalne vojne operacije biće završeni“, dodao je diplomata.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading