ŠOK! TRESE SE ZAPAD! Putin uzvratio na američki izveštaj o mogućem ratu sa Rusijom i Kinom: AKO ŽELE DA RATUJU SA NAMA....

Autor:

Svet

17.10.2023

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat između Rusije i zapadnih zemalja poput SAD bio bi potpuno drugačiji oblik rata u poređenju sa ratom Moskve u Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, nakon što je američki izveštaj sugerisao da bi Vašington trebalo da se pripremi za istovremene ratove sa Rusijom i Kinom.

ŠOK! TRESE SE ZAPAD! Putin uzvratio na američki izveštaj o mogućem ratu sa Rusijom i Kinom: AKO ŽELE DA RATUJU SA NAMA....

Foto: Tanjug/AP

„Mi se ponašamo pod pretpostavkom da želimo mir, ali ako oni žele da ratuju sa Rusijom, onda je to potpuno drugačiji rat, a ne nešto kao izvođenje specijalne vojne operacije“, rekao je Putin. Moskva koristi termin „specijalna vojna operacija“ da se odnosi na svoj rat u Ukrajini.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Njegove primedbe dolaze nakon izveštaja koji je u petak objavila američka komisija za strateško držanje u kome se navodi da bi Bela kuća trebalo da poveća potrošnju i na svoje konvencionalne i na nuklearne snage kako bi odgovorila na dvostruke pretnje koje predstavljaju Rusija i Kina.

Vašington će se uskoro naći u „fundamentalno drugačijem globalnom okruženju nego što je ikada doživeo“ i u onom u kojem će Rusija i Kina „posedovati nuklearne arsenale na nivou naših“, navodi se u izveštaju.

Moskva ima najveći nuklearni arsenal na svetu, a Kina je uložila u jačanje svog nuklearnog arsenala, uključujući svoju novu podmornicu sa balističkim projektilima.

Pored toga, povećava se rizik od sukoba sa ova dva nuklearna vršnjaka“, navodi se u izveštaju. Odnosi između SAD i Rusije su dostigli svoju najgoru tačku poslednjih godina zbog rata u Ukrajini.

SAD i druge zapadne zemlje koje podržavaju ratne napore Ukrajine protiv Rusije bile su oprezne da svoju vojnu pomoć i pakete podrške Kijevu oblikuju kao pomoć, a ne učešće u ratu.

Ali sredinom septembra, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da SAD „vode rat“ protiv Rusije „bez obzira šta oni govore“. Portparol Pentagona je rekao za Nevsveek na pitanje o tadašnjim komentarima Lavrova da „SAD nisu u ratu sa Rusijom, niti mi tražimo rat između NATO- a i Rusije“.

Veze između Vašingtona i Pekinga su takođe postale zategnutije zbog odbijanja Kine da osudi invaziju na Ukrajinu i zbog straha od kineskih planova za Tajvan.

SAD nemaju formalne veze sa Tajvanom, koji ima sopstvenu demokratski izabranu vladu, ali kažu da imaju "čvrste nezvanične odnose" sa Tajpejem. Peking vidi Tajvan kao otcepljeno ostrvo koje treba vratiti pod centralnu kontrolu.

„Kina je jedina zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini“, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken u maju 2022 .

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kina je „najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku“, dodao je on.

Iako je mogućnost „velikog nuklearnog sukoba“ i dalje mala, „rizik od vojnog sukoba sa Rusijom i Kinom, iako nije neizbežan, je porastao, a sa njim i rizik od nuklearne upotrebe, verovatno protiv domovine SAD“, dodao je američki izveštaj, koji je objavljen u četvrtak.

„SAD moraju hitno i odlučno da promene kurs“, napisali su autori izveštaja u njegovom završnom delu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading