OPOZICIJA U POLJSKOJ PRETI DA PREGAZI VLAST! ''Na kolenima'' konzervativci, OVE partije imaju šansu na parlamentarnim izborima

Autor:

Svet

15.10.2023

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobednik parlamentarnih izbora 2023. je Pravo i pravda (PiS) sa 36,8 odsto podrške birača.

OPOZICIJA U POLJSKOJ PRETI DA PREGAZI VLAST! ''Na kolenima'' konzervativci, OVE partije imaju šansu na parlamentarnim izborima

Foto: Tanjug/AP

Na današnjim parlamentarnim izborima u Poljskoj, iako je stranka "Pravo i pravda" ostvarila pobedu, postoji mogućnost da neće osvojiti većinu u Sejmu čak ni uz eventualnu koaliciju sa "Konfederacijom". Ovo otvara prostor za opoziciju da preuzme vlast.

Prema simulaciji raspodele mandata na osnovu izlazne ankete Ipsosa, situacija može izgledati ovako: "Pravo i pravda" sa 200 mesta, "Građanska platforma" sa 163 mesta, "Treći put" sa 55 mesta, "Levo krilo" sa 30 mesta, i "Konfederacija" sa 12 mesta. Ovo stvara mogućnost da opozicija preuzme vlast, prenosi wiadomosci.onet.pl.

Republika

Foto: Ap photo

Jaroslav Kačinski

To znači da opozicija (KO, Treći put, Levica) ima 248 mandata. Ovo je mnogo više od minimalne većine potrebne u Sejmu: 231 mesto.

Pobednik parlamentarnih izbora 2023. je Pravo i pravda (PiS) sa 36,8 odsto podrške birača.

Na drugom mestu je Građanska platforma (KO) sa rezultatom od 31,6%. podrška, dok treće mesto zauzima "Treći put". Koalicija Poljske narodne partije i Poljska 2050 može da računa na 13 odsto glasova.

Foto: Tanjug/AP

Glasačka kutija

U Sejmu će biti i Levica sa 8,6 odsto glasova, a Konfederacija sa 6,2 odsto glasova.

Prag od 5 odsto ne prelazi Niepartijni Samorzadovci (BS) sa 2,4 odsto glasova i Poljska Jest Jedno (PJJ) sa rezultatom od 1,2 odsto glasova.

Rekordna izlaznost bila presudna?

Ocenjuje se da je rekordna izlaznost od 72,9 posto bila ključna za postizanje ovakvih rezultata. Prethodno su ovi izbori bili opisani kao najvažniji u Poljskoj od 1989. godine, kada su komunisti "pali" nakon gotovo pola veka vlasti.

Foto: Tanjug/AP

Glasanje na parlamentarnim izborima u Poljskoj

Upućeni scenario se ostvario večeras, dajući liberalnoj opoziciji priliku da svrgne konzervativce i nacionaliste s vlasti.

Očekuju se "tektonski poremećaji"

Izbori u Poljskoj neće uticati samo na unutrašnju političku situaciju, iako se mogu očekivati "tektonski poremećaji", već će u velikoj meri odrediti i uticati na opštu evropsku poziciju i politiku u kontekstu rata u Ukrajini, sukoba na Bliskom istoku i jačanje radikalne desnice u Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading