VELIKA OPASNOST! UN upozorava: Sukob Hamasa i Izraela bi mogao da se prelije na Liban!

Autor:

Svet

14.10.2023

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rojtersov video novinar je ubijen, a šest drugih novinara AFP-a, Rojtersa i Al-Džazire je ranjeno u petak dok su izveštavali o situaciji u južnom Libanu, objavila su tri medija.

VELIKA OPASNOST! UN upozorava: Sukob Hamasa i Izraela bi mogao da se prelije na Liban!

Foto: www.profimedia.rs

Grupa novinara iz nekoliko medija nalazila se u blizini sela Alme eh-Čaba, nedaleko od izraelske granice, kada su uhvaćeni u prekograničnom granatiranju, rekao je Frans presu jedan od ranjenih novinara.

Liban krivi Izrael

Libanski bezbednosni izvor rekao je za AFP da je Izrael počeo da bombarduje to područje nakon što su Palestinci pokušali da uđu u Izrael iz Libana.

- Veoma smo tužni zbog vesti o smrti našeg novinara Isama Abdalaha - saopštila je novinska agencija Rojters. Novinar je bio deo tima Rojtersa u južnom Libanu.

Fotoreporterka AFP-a Kristina Asi bila je u sektoru zajedno sa kolegom novinarom AFP-a Dilanom Kolinsom. Obojica su prevezeni u bolnicu u Tiru, gde će im biti ukazana lekarska pomoć.

Druga dva novinara Rojtersa, "Thaer Al-Sudani i Maher Nazeh, su ranjeni i potrebna im je medicinska pomoć", navodi se u saopštenju agencije Rojters, koja dodaje da "hitno traži druge informacije".

„Izuzetno smo zabrinuti“

Katarska mreža Al Džazira saopštila je da su dve njene novinarke, Karmen Džokadar i Eli Brakja, ranjene, rekavši da je "njihovo vozilo pogođeno izraelskim bombardovanjem".

- Izuzetno smo zabrinuti što je grupa prijavljenih novinara ubijena i ranjena dok su radili svoj posao - rekao je za AFP Fil Četvind, direktor za informisanje.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je u saopštenju da je "neprijatelj Izraela direktno ciljao novinare u sklopu svoje kontinuirane agresije na libansku teritoriju".

UN su poslale upozorenje

Generalni sekretar UN je u Njujorku istakao da ovi događaji svedoče o „velikoj opasnosti od širenja” rata između Hamasa i Izraela na susedni Liban i izrazio saučešće, dok je portparol UN Stefan Dižarik rekao da treba sprovesti istragu. kako bi se „utvrdilo šta se zaista dogodilo“.

Pre nego što su novinari pogođeni, izraelska vojska je saopštila da je ispalila artiljeriju na teritoriju Libana nakon "eksplozije na graničnom prelazu" u blizini Hanite, u Izraelu, preko puta Almi eh-Čaba.

Hezbolah je kasnije objavio da je gađao "izraelske položaje".

Pogranično područje je poprište redovnih sukoba u poslednjih skoro nedelju dana, ali su operacije do sada ograničene, kao i izraelsko bombardovanje u blizini sela duž granice na jugu Libana.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading