PROGLAŠEN DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST: Norveški pisac Jun Fose priznanje dobio ZBOG HRABROSTI

Autor:

Svet

05.10.2023

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški autor Jun Fose, saopšteno je na konferenciji za novinare u Stokholmu.

PROGLAŠEN DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST: Norveški pisac Jun Fose priznanje dobio ZBOG HRABROSTI

Foto: Tanjug/AP

Najvećom nagradom u svetu literature ovenčan je zbog „hrabrosti“, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja dodeljuje svake godine ovo priznanje.

Norveški pisac je 116. po redu dobitnik prestižnog priznanja.

Jun Fose, čije je pravo ime Jon Olav Fose, rođen je 29. septembra 1959. godine u Haugesundu, Norveška1. On je norveški autor i dramaturg. Njegovo obimno stvaralaštvo obuhvata romane, priče, dečiju književnost, eseje, poeziju i dramska dela. Njegova dela su prevedena na više od četrdeset jezika.

Fose je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023. godine. Njegova dela daju glas onome što se ne može izreći. Fose je takođe bio među literarnim konsultantima za Bibel 2011, norveški prevod Biblije objavljen 2011. godine.

Fose živi deo vremena sa svojom drugom suprugom, Slovakom, u Hainburg an der Donau u Austriji. Takođe ima kuću u Bergenu i dve kuće na zapadu Norveške.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading