ODNOSI INDIJE I KINE NIKAD GORI: Indijska policija izvršila raciju, novinare optužili da su primili novac od Kineza, podneta tužba po ANTITERORISTIČKOM ZAKONU

Autor:

Svet

04.10.2023

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijska policija izvršila je raciju u kancelarijama veb portala, koji je pod istragom zbog navodnog primanja sredstava iz Kine, kao i u domovima nekoliko njenih novinara. Kritičari su ovo opisali kao napad na jedan od retkih preostalih nezavisnih indijskih medija.

ODNOSI INDIJE I KINE NIKAD GORI: Indijska policija izvršila raciju, novinare optužili da su primili novac od Kineza, podneta tužba po ANTITERORISTIČKOM ZAKONU

Foto: Shutterstock

Racije su usledile mesecima nakon što su indijske vlasti u februaru pretresle kancelarije Bi-Bi-Sija u Nju Delhiju i Mumbaju zbog optužbi za utaju poreza.

 

NevsClick, osnovan 2009. godine, poznat je kao jedan od retkih kuća spremnih da kritikuju premijera Narendru Modija. Brojne druge novinske organizacije su pod istragom zbog finansijskih neprikladnosti pod Modijevom hinduističkom nacionalističkom vladom, dok međunarodni posmatrači upozoravaju da sloboda štampe erodira u Indiji.

 

Indijske vlasti su 17. avgusta pokrenule tužbu protiv sajta i njegovih novinara, nedeljama nakon što je u izveštaju Njujork tajmsa navedeno da je veb stranica dobila sredstva od američkog milionera koji je, kako je pisao Tajms, finansirao širenje „kineske propagande“. NewsClick je odbacio optužbe.

Slučaj je pokrenut prema antiterorističkom zakonu koji dozvoljava optužbe za "antinacionalne aktivnosti" i korišćen je protiv aktivista, novinara i kritičara Modija, od kojih su neki proveli godine u zatvoru pre nego što su izašli na suđenje. Do sada niko nije uhapšen u vezi sa NewsClick-om.

 

Dve osobe, uključujući glavnog urednika NewsClick-a, privedene su tokom racija, a policija je odnela kutije sa dokumentima.

 

Najmanje dva novinara u čije je kuće izvršila raciju policija u Delhiju izjavila su da su im uređaji zaplenjeni. „Policija Delhija sletela je u moju kuću. Oduzimam mi laptop i telefon“, napisao je novinar Abhisar Šarma na Ks, platformi ranije poznatoj kao Tviter.

U avgustu, Thakur je optužio NewsClick za širenje „anti-indijske agende“, pozivajući se na Nev York Times.

 

Veze između Indije i Kine su zategnute od 2020. godine, kada je u sukobima dve vojske u spornoj pograničnoj oblasti poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika. Od tada, Nju Delhi je zabranio mnoge aplikacije u vlasništvu Kine, uključujući TikTok, i pokrenuo poreske istrage u nekim kineskim kompanijama za mobilne telefone.

 

Modijeva administracija je takođe uvela pravila koja zahtevaju vladino odobrenje za ulaganja kompanija iz Kine i drugih zemalja koje su susedne Indiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading