SVE ŠTO SU GOVORILI RUSI JE ISTINA!ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEFA VOJNOG KOMITETA NATO: Alijansa se sprema za sukob sa Rusijom još od 2008!.

Autor:

Svet

04.10.2023

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izjavama holandskog admirala Rob Bauera, šefa Vojnog komiteta NATO-a, zemlje alijanse su počele da se pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom još 2008. godine, 14 godina pre Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

SVE ŠTO SU GOVORILI RUSI JE ISTINA!ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEFA VOJNOG KOMITETA NATO: Alijansa se sprema za sukob sa Rusijom još od 2008!.

Foto: Tanjug/AP

Bauer je na Varšavskom forumu istakao da je takva priprema bila neophodna zbog ponašanja Rusije, koja je uprkos tome što je bila partner NATO-u više od 15 godina, izvršila napad na Gruziju 2008. godine, a zatim i na Ukrajinu 2014. i 2022. godine.

Bauer je objasnio da je zapadna vojna alijansa od 2008. godine aktivno radila na promeni pristupa evropskih država povratku na principe kolektivne odbrane1. Prema njegovim rečima, NATO je počeo da menja svoju vojnu strategiju 2019. godine, što je dovelo do razrade detaljnih vojnih planova koji su odobreni na Samitu šefova država i vlada NATO-a u julu u Viljnusu.

NATO je već 2015. i 2016. godine rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj, a te grupe će – ukoliko bude potrebno – biti brzo transformisane u brigade1. Isto važi i za četiri takve grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj koje su formirane pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Bauer je zaključio da sada moraju biti sigurni da će zemlje NATO-a zaista sprovesti ono što je dogovoreno.

Bivši zvaničnik američke vlade Gregori Viver objavio je da zemlje NATO treba da pojačaju nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavile Rusiji. On smatra da Rusija neće koristiti nuklearno oružje tokom specijalne operacije u Ukrajini, ali da ga u budućnosti može upotrebiti protiv alijanse.

Međutim, neki stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti direktne konfrontacije. Britanski general je upozorio da NATO nije spreman za rat sa Rusijom. Zemlje članice alijanse podržale su Ukrajinu oružjem i finansijskom pomoći od početka ruske invazije, ali su bile oprezne da izbegnu bilo kakve akcije koje bi ih mogle uvući u rat.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev sugerisao je da bi članice vojne alijanse NATO koje pružaju pomoć Ukrajini mogle biti "legitimne vojne mete".

BONUS VIDEO: 

 

Promena odbrambene i odvraćajuće politike NATO-a: NATO je izjavio da će izvući sve neophodne posledice za svoju odbrambenu i odvraćajuću politiku u svetlu akcija Rusije.

Ekonomski uticaj na Rusiju: Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, mnoge zemlje, uključujući SAD, UK, EU i Kanadu, uvele su sankcije protiv Rusije. Ove sankcije mogu imati značajan uticaj na rusku ekonomiju.

Globalni uticaj: Rusija je stvorila ekonomske šokove na tržištima energije i oružala glađu kao politički instrument, čime su globalizovane posledice njenog rata.

Uticaj na međunarodnu bezbednost: Ruska invazija na Ukrajinu može se smatrati ogromnom bezbednosnom pretnjom koja je narušila mir u Evropi. Ovo bi moglo dovesti do promene u međunarodnoj bezbednosnoj arhitekturi.

Uticaj na NATO: NATO je morao da menja svoju vojnu strategiju i razvija detaljne vojne planove kao pripremu za mogući vojni sukob sa Rusijom. Ovo bi moglo dovesti do promene u strukturi i funkcionisanju NATO-a.

Uticaj na odnose između zemalja: Akcije Rusije mogle bi dovesti do promene u međunarodnim odnosima, posebno između zemalja članica NATO-a i Rusije.

Treba napomenuti da su ove posledice samo spekulacije i da će stvarne posledice zavisiti od mnogih faktora, uključujući buduće akcije koje preduzimaju NATO, Rusija i druge zemlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading