UKRAJINA KRENULA NA VAGNEROVCE U AFRICI: Pojavili se DRAMATIČNI SNIMCI, ukrajinske službe upletene u masovne napade dronovima u Sudanu (VIDEO)

Autor:

Svet

20.09.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno su se pojavile informacije o mogućem uplitanju Ukrajinskih specijalnih službi u niz napada dronovima i kopnenih operacija u blizini sudanske prestonice Kartuma.

UKRAJINA KRENULA NA VAGNEROVCE U AFRICI: Pojavili se DRAMATIČNI SNIMCI, ukrajinske službe upletene u masovne napade dronovima u Sudanu (VIDEO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Ove operacije bile su usmerene protiv Snaga za brzu podršku (RSF), čiji su saveznici ruski plaćenici iz "Vagnera". CNN je izvestio o ovim događajima, što sugeriše da posledice ruske invazije na Ukrajinu sada dosežu daleko izvan Ukrajine.

 

Prema informacijama koje je objavio CNN, izvor iz ukrajinske vojske je naveo da operacija "nije delo vojske iz Sudana". Kada su novinari CNN-a postavili pitanje da li Ukrajina stoji iza ovih napada, izvor je samo odgovorio da su "ukrajinske specijalne službe verovatno odgovorne" za ove incidente.

 

Operacija je uključivala niz napada na RSF-, koji se veruje da dobija podršku od plaćenika iz "Vagnera" u sukobu sa sudanskom vojskom za kontrolu nad teritorijom.

CNN naglašava da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu upletenosti Ukrajine u niz napada u Sudanu, ali da video snimci ukazuju na sličnosti sa napadima dronovima koji su karakteristični za Ukrajinu.

 

Navodi se da su korišćena dva tipa drona koja su često u upotrebi u Ukrajini, a koja se mogu nabaviti na tržištu. Takođe, na upravljaču drona je primećen tekst na ukrajinskom jeziku. Stručnjaci su za CNN izjavili da je takav način obrušavanja dronova direktno na metu neuobičajen kako u Sudanu, tako i u Africi uopšte.

 

Ova potencijalna akcija Ukrajine u Sudanu, ako se potvrdi, značila bi značajno proširenje fronta protiv Rusije.

Vagner grupa je postala poznata po svojim aktivnostima širom sveta, uključujući i prisustvo u Africi. Postoje izveštaji koji ukazuju na prisustvo plaćenika iz Vagner grupe u Sudanu. Vagner grupa se takođe pojavila u sukobu u Libiji, gde su pružali podršku generalu Haftaru i njegovim snagama. Vagnerova prisutnost je zabeležena i u CAR-u, gde su angažovani u pružanju sigurnosne podrške vlastima. Postojale su spekulacije o Vagnerovoj prisutnosti u Angoli, iako detalji o njihovoj aktivnosti nisu bili potpuno jasni.

 

Motivacija Vagner grupe za prisustvo u Africi može varirati od ekonomske do geostrateške. Njihove aktivnosti često prate ruski interesi i ciljevi, a prisustvo u konfliktnim zonama može se povezati sa podrškom režimima ili kontrolom resursa.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading