NE DAO BOG NIKOM OVAKVU NESREĆU: Marokanac bio primoran da bira koga će da spase iz ruševina, roditelje ili sina! Evo šta je uradio!

Autor:

Svet

11.09.2023

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajb Ait Igenbaz je bio primoran da bira da li da spase svog 11-godišnjeg sina ili svoje roditelje kada su ostali zarobljeni pod ruševinama nakon zemljotresa u Maroku.

NE DAO BOG NIKOM OVAKVU NESREĆU: Marokanac bio primoran da bira koga će da spase iz ruševina, roditelje ili sina! Evo šta je uradio!

Foto: Tanjug/AP

Stočar iz malog sela na Atlaskim planinama kaže da ga proganja odluka koju je morao da donese, piše BBC.

Tajb je bio sa suprugom, dvoje dece i roditeljima u petak uveče u njihovoj maloj kamenoj kući kada ju je potresao najveći zemljotres u zemlji u poslednjih 60 godina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Njegov nekadašnji dom sada leži u ruševinama. Još uvek se delimično vidi unutrašnjost zgrade i on pokazuje na ruševine govoreći: „Tamo su bili.“

"Sve se dogodilo tako brzo. Kada se dogodio zemljotres, svi smo potrčali do vrata. Moj tata je spavao, a ja sam vikao na mamu da dođe, ali je ona ostala da ga čeka", priseća se on.

Na drugoj strani je mogao da vidi samo ženu i ćerku. Dok se vraćao u srušenu zgradu, Tajb je pronašao i sina i roditelje zarobljene ispod ruševina. Mogao je da vidi ruku svog sina kako proviruje kroz ruševine. Znao je da mora da reaguje brzo, i krenuo je u pravcu svog sina Adama, očajnički kopajući po ruševinama da bi ga izvukao.

Kada se okrenuo roditeljima, zarobljen ispod velike kamene ploče, kaže da je bilo kasno.

„Morao sam da biram između roditelja i sina“, kaže sa suzama u očima.

„Nisam mogao da pomognem roditeljima jer im je zid pao preko polovine tela. To je tako tužno. Video sam svoje roditelje kako umiru.“

Tajb pokazuje na mrlje na svojim svetlim farmerkama, govoreći da je ovo krv njegovih roditelja. Sva njegova odeća je u njegovoj kući, a od zemljotresa nije mogao da se presvuče.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Porodica sada živi sa rođacima u improvizovanim šatorima u blizini njihove bivše kuće. Tajb kaže da je sav njegov novac bio u kući i da je većina njegovih koza ubijena.

„To je kao da se ponovo rodiš u novom životu. Bez roditelja, bez kuće, bez hrane, bez odeće. Sada imam 50 godina i moram ponovo da počnem", kaže.

Ne može da počne da razmišlja kako da krene napred, ali se seća lekcija koje su mu roditelji dali: „Uvek su govorili 'budi strpljiv, trudi se, nikad ne odustaj".

Dok razgovaramo, njegov sin Adam pritrčava, obučen u Juventusov fudbalski dres sa Ronaldovim imenom na leđima, i obavija ruke oko svog oca.

„Tata me je spasio od smrti“, kaže on smešeći mu se.

Samo nekoliko minuta niz put prema gradu Amizmiz, još jedan otac i sin stoje sa rukama omotanim jedan oko drugog.

Abdulmadžid ait Džafer kaže da je bio kod kuće sa suprugom i troje dece kada je zemljotres pogodio i "pod je propao".

Njegov sin, 12-godišnji Mohamed, izašao je iz zgrade, ali je ostatak porodice ostao.

Abdulmajid kaže da su mu noge bile zarobljene pod ruševinama, ali ga je izvukao komšija. Zatim je proveo dva sata pokušavajući da spase svoju ženu i jednu od svojih ćerki. Oboje su bili mrtvi kada ih je izvukao iz ruševina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sledećeg dana iz ruševina je izvučeno i telo njegove druge ćerke.

Abdulmadžid (47) sada spava pod ceradom preko puta svoje kuće. Može da vidi kuhinju, sa frižiderom koji još uvek stoji i odećom koja visi da se suši. Kaže da ne može da napusti to područje jer treba da "čuva" svoju imovinu i uspomene na svoj život tamo.

"To je moja kuhinja i moj frižider. Svi smo bili unutra. Sada samo gledam u to", kaže on.

Kaže da "nikada nije ni sanjao o zemljotresu. Čak ni sada, ne može da veruje.

„Bilo je petoro ljudi u mojoj porodici. Sada su dvoje. Za sada mislim samo na jedno: na sina", tužno kaže.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading