JAPAN U MORE POČEO DA ISPUŠTA RADIOAKTIVNU VODU: Tvrde da nema opasnosti, KIna odluku nazvala IZUZETNO SEBIČNOM

Autor:

Svet

24.08.2023

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japan je počeo da ispušta radioaktivnu vodu iz svoje nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, rizikujući dublji sukob sa Kinom koja je ispuštanje ocenila kao „izuzetno sebično”.

JAPAN U MORE POČEO DA ISPUŠTA RADIOAKTIVNU VODU:  Tvrde da nema opasnosti, KIna odluku nazvala IZUZETNO SEBIČNOM

Foto: Tanjug/AP

Ispuštanje vode, za koje se očekuje da će trajati decenijama, dešava se 12 godina nakon što su razorni zemljotres i cunami pokrenuli kvar nuklearnih reaktora u elektrani Fukušima Daiči na istočnoj obali Japana, navodi Fajnenšnel tajms.

Nakon što je elektrana uništena u martu 2011. godine, njen operater Tokio Electric Power Company je hladila svoje reaktore pomoću morske vode, koja je postala kontaminirana radioaktivnim nuklidima. Voda je bila uskladištena na licu mesta u više od 1.000 rezervoara, ali Tepco je rekao da nema prostora za izgradnju još većeg broja.

Voda je tretirana razrađenim sistemom filtracije da bi se uklonila većina radioaktivnog materijala. Međutim, ne postoji praktičan način da se filtrira tricijum, radioaktivni izotop vodonika.

Regionalni susedi i lokalna ribarska industrija doveli su u pitanje objašnjenje Tokija da je bezbedno ispumpati 1,3 miliona tona vode u more, uprkos tome što su tu odluku podržali Međunarodna agencija za atomsku energiju i mnogi drugi stručnjaci za nuklearnu i radiologiju.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Tricijum ima vreme poluraspada - vreme potrebno da se polovina početne radioaktivne supstance raspadne - od 12,3 godine. Radijacija može biti opasna po zdravlje, ali Japan tvrdi da bi doza iz tretirane vode bila manja od jedne sedmine standarda vode za piće Svetske zdravstvene organizacije.

Unutar Japana, protivljenje ribarske industrije potiče od zabrinutosti za ekonomsku i reputaciju, dok stručnjaci kažu da susedne zemlje nemaju poverenja u objašnjenja i podatke koje su dale japanska vlada i Tepco.

„Ljudima u prekomorskim zemljama će, naravno, biti teško da poveruju kada zemlja odgovorna za nuklearnu nesreću kaže da je bezbedno ispustiti vodu“, rekla je Naoja Sekija, vanredni profesor na Univerzitetu u Tokiju. 

Hjoe Takata, vanredni profesor na Univerzitetu Fukušima, rekao je: „Zato univerziteti i druge institucije treće strane moraju da nastave sa analizom i obelodane podatke nakon puštanja vode, kako bi potvrdili da li su njihove brojke u skladu sa onim što je predstavila vlada. ”

Ove nedelje, zamenik ministra spoljnih poslova Kine Sun Vejdong, koji je odluku Japana ocenio kao „izuzetno sebičnu“, pozvao je japanskog ambasadora u Kini.

„Od trenutka kada je Japan započeo otpuštanje, stavio se na optuženičku klupu pred međunarodnom zajednicom i moraće da se suoči sa međunarodnom osudom u godinama koje dolaze“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak nakon što je otpuštanje počelo.

Koliko je rizično ispuštanje radioaktivne vode Japana iz Fukušime?

Hong Kong, koji je zabranio uvoz morske hrane iz devet japanskih prefektura i Tokija, rekao je da se snažno protivi planu otpuštanja, a gradski lider Džon Li kritikovao je taj potez kao „neodgovoran“.

Uvoz morskih plodova iz ostatka Japana dozvoljen je u Hong Kong, ali će morati da se podvrgnu radiološkim testovima „pre nego što im bude dozvoljeno da budu isporučeni na tržište“, rekli su zvaničnici.

Neki japanski vlasnici restorana i uvoznici morskih plodova u Hong Kongu zabrinuti su zbog zabrane, kaže Simon Vong, predsednik Hongkonške federacije restorana i srodnih zanata.

„Restorani su zaista zabrinuti. Ljudi bi takođe mogli biti rezervisani kada je u pitanju večera u japanskim restoranima zbog svih vesti oko ovoga", rekao je Vong.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading