JAPAN SUTRA POČINJE DA ISPUŠTA RADIOAKTIVNU VODU! Direktno iz Fukušime će se slivati u more, mnogi su ZABRINUTI (VIDEO)

Autor:

Svet

23.08.2023

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverzna odluka doneta je na sastanku vlade u utorak

JAPAN SUTRA POČINJE DA ISPUŠTA RADIOAKTIVNU VODU! Direktno iz Fukušime će se slivati u more, mnogi su ZABRINUTI (VIDEO)

Foto: Printscreen/twitter.com/ParstodayJ

Japan će od sutra početi da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u more, ako vremenski uslovi budu to dozvolili, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida, uprkos zabrinutosti lokalnih ribara i upornom protivljenju Kine.

Kontroverzna odluka doneta je na sastanku vlade u utorak, a Kišida je obećao da će uložiti maksimalne napore da se prečišćena voda ispusti na bezbedan način, prenosi Kjodo.

- Vlada će preuzeti potpunu odgovornost, čak i ako za to budu potrebne decenije - rekao je on.

 

 

Japanska nacionalna ribarska federacija nastavila je da se protivi ispuštanju prečišćne radioaktivne vode, navodeći da se plan sprovodi bez njihovog pristanka ili dovoljnog objašnjenja o tome da li vlada zaista može da zaštiti reputaciju njihovih proizvoda od morskih plodova.

U procesu ispuštanja koji bi mogao da traje oko 30 godina, tokijska energetska kompanija TEPCO planira da počne ispuštanje ''pažljivo i u malim količinama''.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zaključila je u julu da je japanski plan usklađen sa globalnim bezbednosnim standardima i da bi imao "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu", što je navelo vladu Japana da nastavi sa planom ispuštanja vode.

U Južnoj Koreji, vlada je saopštila da poštuje zaključke IAEA-e, ali opozicione stranke u zemlji i dalje su zabrinute zbog negativnih efekata ispuštanja vode.

Kinesko Minsitarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kina preduzeti neophodne mere za zaštitu morske sredine, bezbednosti hrane i javnog zdravlja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading