KINA ŽELI PREGOVORE! Japan odmah preneo Vangov predlog Južnoj Koreji - razgovori na visokom nivou

Autor:

Svet

23.07.2023

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vang i Hajaši sastali su se na marginama sastanka Asocijacije nacija jugoistočne Azije u Indoneziji 14. jula.

KINA ŽELI PREGOVORE! Japan odmah preneo Vangov predlog Južnoj Koreji - razgovori na visokom nivou

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Najviši kineski diplomata Vang Ji predložio je razgovore na visokom nivou između Kine, Japana i Južne Koreje, tokom sastanka sa japanskim ministrom spoljnih poslova Jošimasom Hajašijem u Indoneziji ovoga meseca.

Agencija je izvestila, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, da se taj predlog smatra kao znak spremnosti za nastavak pregovora između tri zemlje i da bi se ubrzale pripreme da se to dogodi do kraja godine. Kako se navodi, Japan je preneo Vangov predlog Južnoj Koreji.

Vang i Hajaši sastali su se na marginama sastanka Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji 14. jula. Vang i Hajaši su tada razgovarali o japanskom planu za ispuštanje u okean prečišćene radioaktivne vode iz teško oštećene nuklearne elektrane "Fukušima", u zemljotresu i cunamju 2011. godine, ali nisu uspeli da postignu dogovor.

To pitanje moglo bi da bude prepreka za skoro održavanje sastanka lidera tri zemlje, objavio je Kjodo. Lideri Kine, Japana i Južne Koreje poslednji put su se sastali u decembru 2019. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading