INDIJA UŠLA U ISTORIJU! Svemirska letelica uspešno sletela na Mesec! Premijer poručio: Ovo je uspeh CELOG ČOVEČANSTVA (VIDEO)

Autor:

Svet

23.08.2023

14:40 >> 15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indija je danas je ispisala istoriju. Svemirska letelica "Čandrajan-3" uspešno se prizemljila blizu južnog pola Meseca.

INDIJA UŠLA U ISTORIJU! Svemirska letelica uspešno sletela na Mesec! Premijer poručio: Ovo je uspeh CELOG ČOVEČANSTVA (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Indija tako postala prva zemlja koja je uspela da uspešno prizemlji svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Čandrajan, što znači „mesečevo vozilo“ na sanskirtu, lansiran je iz svemirskog centra Satiš Davan u Sriharikoti u južnoj indijskoj državi Andra Pradeš 14. jula. Ova misija označila je drugi pokušaj Indije da izvrši kontrolisano sletanje na Mesec. Prvi pokušaj, 2019. godine s Čandrajan-2, završio se rušenjem letelice na Mesečevu površinu zbog problema sa softverom i poteškoćama s kočenjem pri spuštanju.

 

Ova azijska država je neočekivano dobila šansu da zlatnim slovima ispiše istoriju istraživanja svemira nakon što je Rusija u sličnom pokušaju u subotu izgubila kontakt sa letelicom Luna 25, a u nedelju, 20. avgusta, saopštila da se srušila na Mesec.

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ovo nije prvi pokušaj Indije da sleti na Mesec. Najmnogoljudnija zemlja na svetu je 2019. godine doživela neuspeh kada je „Čandrajan-2“ letelica doživela probleme tokom spuštanja, nakon čega se „zabila“ u tlo.

 

Indijski premijer Narendra Modi obratio se prisutnima u kontrolnoj dobi ISRO.

- Indija je sada na Mesecu! Uspešna indijska misija na Mesec nije samo Indija - rekao je Modi hvaleći indijski "pristup usredsređen na čoveka", rekavši da "jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost odjekuje širom sveta".

On je podstakao druge zemlje da pokrenu sopstvene misije, rekavši da je uspeh Indije uspeh celog čovečanstva.

- Svi možemo da težimo Mesecu i šire.

Modi je trenutno u Južnoj Africi, kaže na hindskom, ali kaže da mu je na umu Čandrajan-3 kao i svi ostali u zemlji. On je čestita ISRO i ostalim Indijcima na ovom značajnom dostignuću.

Posle sletanja, lender će sačekati nekoliko sati da se lunarna prašina slegne.

Nakon toga, paneli na jednoj od njegovih strana će se otvoriti i rampa će biti raspoređena tako da Pragiaan, Mesečev rover, može da sklizne dole na površinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zatim će lutati oko stena i kratera na Mesecu prikupljajući ključne podatke i slike koje će poslati nazad na Zemlju na analizu.

Lender i rover nose pet naučnih instrumenata koji će pomoći da se otkriju "fizičke karakteristike površine Meseca, atmosfere blizu površine i tektonske aktivnosti kako bi se proučavalo šta se dešava ispod površine".

Datum sletanja je takođe pažljivo odabran kako bi se poklopio sa početkom lunarnog dana - što je jednako 28 zemaljskih dana - jer će baterijama lendera i rovera biti potrebna sunčeva svetlost da bi se mogle puniti i funkcionisati.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading