"UKRAJINCI SU SPREMNI DA GINU!" Stoltenberg povukao ponudu i šokirao izjavom: Držite ih dalje od zelenog stola!

Autor:

Svet

17.08.2023

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetlu nestabilne situacije, budućnost Ukrajine ostaje pitanje koje zahteva pažljivo razmatranje i diplomatski pristup.

"UKRAJINCI SU SPREMNI DA GINU!" Stoltenberg povukao ponudu i šokirao izjavom: Držite ih dalje od zelenog stola!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Samo dan nakon što je izneo kontroverznu izjavu da bi Ukrajina trebalo da ustupi deo svoje teritorije Rusiji u zamenu za ulazak u NATO pakt, šef kabineta generalnog sekretara NATO Alijanse, Stijan Jensen, povukao je svoju izjavu. Ova brza promena tona dodatno je podgrejala diskusiju oko mogućih scenarija za rešavanje ukrajinske situacije.

Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju i redovni profesor Fakulteta bezbednosti, analizirajući izjavu šefa kabineta, naglasio je da se ovakve izjave često koriste kao sredstvo komunikacije na različitim nivoima unutar političkih organizacija. Prema Nadovezinom mišljenju, izjava nije proizvod nesmotrenog komentara već pažljivo odabrane poruke.

Politički cilj Rusije je vojna pobeda i prisajedinjenje celokupne teritorije Ukrajine Rusiji. Ili nalaženje rešenja za redefinisanja Ukrajine i da se Ukrajina federalizuje, da dobije novi naziv do Dnjepra i da dobije taj naziv Novorusija, i Ukrajina - Novorusija. Dejton nikog nije zadovoljio, kao što Bosnom i Hercegovinom niko nije zadovoljan, ali je rat zaustavljen... - rekao je Nadoveza.

On je naveo primer ruskih lidera, gde Medvedev iznosi ono što Putin misli, ali sa manje posledica ako neko nižeg ranga iznese stav. Ovo sugeriše na postojanje dubljih namera i strategija, a ukazuje i na otvorenost za razmatranje alternativnih rešenja.

- Naravno da se nije izleteo. Kao službeniku drugog reda dato mu je da govori ono što drugi ne smeju. Kao što u Rusiji Medvedev govori ono što Putin misli, manje su posledice kada neko iz nižeg reda kaže. Ipak, to nam mnogo govori: Tokom iduće godine govori nam da se to želi rešiti. Odluka je Zapada da Ukajinu žele da prime u NATO pakt, ali vidimo i neka druga rešenja - rekao je.

Nadoveza je dalje istakao da se problem ne svodi samo na teritoriju već na status Ukrajine u globalnom kontekstu. On je istakao opasnost od "zelenog stola", aludirajući na brzu promenu granica i interesnih sfera u svetu. Naglasio je i da Rusija ima politički cilj da postigne vojnu pobedu i prisajedini celokupnu teritoriju Ukrajine, dok bi drugi scenario bio redefinisanje Ukrajine putem federalizacije sa novim nazivom "Novorusija". Ovo svakako ostavlja prostor za dalje spekulacije i neizvesnost u vezi sa sudbinom Ukrajine i njenom pozicijom u odnosu na NATO pakt.

Ako to bude samo Donjecka i Luganska oblast, to ne rešava problem. Reč je o malom beznačajnom prostoru i ništa ne rešava osnovni problem da Ukrajina ne uđe u NATO pakt. A ne koji je režim. U pitanju je status Ukrajine. Velika je opasnost za Rusiju od "zelenog stola". Da ne bi bila obmanuta, da ne dođe do mirovne konferencije, Rusija mora biti vrlo oprezna, njoj nije u interesu da bude u tom sastavu. Ukrajinci su spremni da ginu - rekao je Nadoveza

S obzirom na složenu geopolitičku dinamiku i duboke interese uključenih strana, rasprava i analiza poput ove imaju ključni značaj u razumevanju mogućih budućih događaja i rešenja. U svetlu nestabilne situacije, budućnost Ukrajine ostaje pitanje koje zahteva pažljivo razmatranje i diplomatski pristup.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading