VOJNA HUNTA U NIGERU ZATVORILA VAZDUŠNI PROSTOR ZEMLJE: Očekuju INVAZIJU, susedne afričke zemlje najavile VOJNU INTERVENCIJU!

Autor:

Svet

07.08.2023

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je vazdušni prostor u zemlji pošto je istekao ultimatum Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS), koja je najavila upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast, dok zapadni mediji saznaju da zapadnoafričke zemlje još nisu spremne za intervenciju.

VOJNA HUNTA U NIGERU ZATVORILA VAZDUŠNI PROSTOR ZEMLJE: Očekuju INVAZIJU, susedne afričke zemlje najavile VOJNU INTERVENCIJU!

Foto: Tanjug/AP

Hunta, koja je krajem jula svrgnula s vlasti predsednika Mohameda Bazuma, zatvorila je vazdušni prostor tvrdeći da jedna "strana država" sprema invaziju na njenu teritoriju, bez preciziranja o kojoj državi je reč, prenosi TV kanal Al Arabija.

Vebsajt za praćenje letova Flightradar24 pokazuje da je nebo iznad Nigera bez aviona, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Ranije je ECOWAS dao rok od nedelju dana da se svrgnuti predsednik Mohamed Bazum vrati na vlast u Nigeru, a u suprotnom je najavio da će upotrebiti silu da uspostavi ustavni poredak.

ECOWAS još nije dovoljno spreman da upotrebi vojnu silu protiv pobunjenika u Nigeru, piše Volstrit džurnal (WSJ) citirajući reči visoko pozicioniranog komandanta jedne od zapadnoafričkih zemalja. Rok koji je ECOWAS dao vojnoj hunti u Nigeru istekao je u nedelju, kada nije bio primećen pokret zapadnoafričkih snaga, navodi WSJ.

"U ovom trenutku, mi treba da osnažimo naše jedinice pre nego što budemo učestvovali u takvoj vojnoj akciji", rekao je neimenovani komandant za američki list, prenosi TASS. Dodao je da uspeh bilo koje vojne akcije zavisi od dobre pripreme.

Puč u Nigeru osudila je međunarodna zajednica, uključujući bivšeg kolonijalnog vladara te afričke države Francusku, kao i ostatak EU, SAD i UN. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading