RAT ĆE TRAJATI NAJMANJE JOŠ ČETIRI GODINE! Uverenje Unije na meti oštrih kritika Mađarske, Sijarto poziva na zdrav razum - PREKID VATRE I PREGOVORE

Autor:

Svet

29.07.2023

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sijarto je takođe kritikovao predlog EU da se izdvoji do 20 milijardi evra za oružje za Ukrajinu u naredne četiri godine.

RAT ĆE TRAJATI NAJMANJE JOŠ ČETIRI GODINE! Uverenje Unije na meti oštrih kritika Mađarske, Sijarto poziva na zdrav razum - PREKID VATRE I PREGOVORE

Foto: Tanjug/AP

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je stav EU "licemeran i samodestruktivan" kada je reč o mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Sijarto je danas održao govor na festivalu koji je organizovao Kolegijum "Matijas Korvin" u Estergomu, severno od Budimpešte, gde je izrazio žaljenje što je Evropa "potonula u ratnu psihozu", preneo je MTI.

Sijarto je rekao da je stav EU licemeran i samodestruktivan kada poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore kad god postoji oružani sukob negde drugde u svetu, dok se to ne dešava u slučaju Ukrajine, ukazujući da je takav stav Unije štetan i neprihvatljiv.

On je istakao ''da će sutra uslovi biti lošiji nego danas jer će se broj poginulih u ratu dodatno povećati''.

Sijarto je kritikovao predlog EU da se izdvoji do 20 milijardi evra za oružje za Ukrajinu u naredne četiri godine i taj stav protumačio kao uverenje Unije da će "rat sigurno trajati još najmanje četiri godine".

On je ocenio da je problematično to što Mađarska treba da doprinese sa 200 miliona evra u tom planu, iako ne može da pristupi fondovima EU. Sijarto je ukazao da sukob u Ukrajini mora biti prekinut i osuđen, napominjući da je rat brutalan, da ljudi ginu i da je zemlja praktično svedena na ruševine. Sijarto je rekao da se mora jasno reći ko je agresor, a ko žrtva u tom ratu. Ministar je naglasio da svako ko pozove na mirovne pregovore za Ukrajinu, biva proglašen "propagandistom Kremlja", ruskim prijateljem ili špijunom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading