ITALIJA MENJA ZAKON KAKO BI IZVRŠILA UDAR NA TITA: "Oteo je istorijske italijanske zemlje"

Autor:

Svet

26.07.2023

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je njihov doprinos reviziji istorije, koja uključuje i reviziju ocene fašizma - kaže Damir Grubiša.

ITALIJA MENJA ZAKON KAKO BI IZVRŠILA UDAR NA TITA: "Oteo je istorijske italijanske zemlje"

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Italija menja zakon kako bi izvršila udar na Tita: "Oteo je istorijske italijanske zemlje"
- Ovo je njihov doprinos reviziji istorije, koja uključuje i reviziju ocene fašizma - kaže Damir Grubiša.

Odbor za kulturu Senata Republike Italije pokrenuo je postupak za oduzimanje časti "Vitez Velikog Križa" (Cavaliere di Gran Croce) bivšem jugoslovenskom doživotnom predsedniku i maršalu Josipu Brozu Titu.

Iza postupka stoji Roberto Menia, poznati neofašista, a sada senator iz vladajuće stranke Braća Italije, koji decenijama otvoreno predlaže "povratak" Istre, Kvarnera i većeg dela Dalmacije pod italijansku vlast.

Zato treba prikazati Tita kao zločinca, jer to onda znači da je njegov zločinački režim, oteo istorijske italijanske zemlje i proterao Talijane, navodi Jutarnji.hr.

- Istorijski zahtev za opozivom časti dodeljene jugoslovenskom diktatoru Josipu Brozu Titu, od strane članova porodice žrtava Titovog masakra - istarskih, riječkih i dalmatinskih prognanika, konačno je pozitivno ishodio usvajanjem dnevnog reda, kojim se Vlada obvezuje da će pokrenuti proceduru za opoziv Viteškog reda Velikog križa", preneo je Menijine reči, takođe neofašistički portal Il Primato Nazionale.

Obavljao niz dužnosti

Menia je u Trstu bio sekretar neofašističke političke strane MSI-DN u Trstu, a zatim je obavljao visoke dužnosti i na nacionalnom nivou kao zamenik predsednika Parlamenta (15. 4. 1994.-12. 5. 2008.) u vladi Silvija Berluskonija, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, kopna i mora.


Od 10. novebra 2022. godine obavlja dužnost potpredsednika 3. Stalnog komiteta (spoljnih poslova i obrane) Senata Republike Italije, a ujedno vodi i Odeljenje za italijane u instranstvu stranke Braće Italije. Njegova porodica je poreklom iz Buja u Istri, i od mladosti je deo neofašističke ekipe koja smatra da Italiji pripada istočna obala Jadrana.

Prilika za to ukazala se u vreme agresije na Hrvatsku kada je Menia u leto 1991. godine, kao deo izaslanstva u Beogradu razgovarao o komadanju Hrvatske sa kolegama Slobodana Miloševića.

Onda su razmatrali mogućnost podele hrvatske priobalne teritorije sa pobunjenim Srbima negde kod Zadra, a nekoliko godina kasnije tvrdio je da je u kontaktu s raseljenim istarskim Ialijanima "koji su izrazili spremnost da se bore za italijansku Dalmaciju".

Najnovija situacija nije neočekivana jer je nakon prošlogodišnjih izbora, Menia  je najavio "učinkovito kažnjavanje svih koji negiraju fojbe", kao i da će od nove vlasti tražiti duboku reviziju državnog financiranja italijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi se smanjilo rasipanje javnog novca, ali i oduzimanje počasti Titu.

Agenda Fratelli d'Italia obavezuje vladu na oduzimanje najveće časti koju je italijanska država dodelila jugoslovenskom "diktatoru" koji je preminuo 1980., predviđajući mogućnost oduzimanja titule svima koji su krivi za zločine protiv čovečnosti, uključujući i pokojnike poput maršala Tita.

Trenutno, zakon kojim se osniva Viteški red Republike ne predviđa otkazivanje počasti preminulim osobama pa italijanski parlament najpre mora usvojiti predlog zakona koji to omogućava, a onda će se "ukinuti titula jugoslvenskog krvnika čije su ruke umrljane krvlju Italijana", najavljuju tamošnji postfašisti.

Italijanski desničari Titov režim smatraju "odgovornim za istrebljenje hiljada Italijana u fojbama", što je bila preteći egzodus 350.000 Istrana, Rijana i Dalmatinaca, kao i pokolja drugih hiljada protivnika u bivšoj Jugoslaviji.

Pritom se iznosi istorijska laž o najmanje 100.000 ubijenih, a potpuno prećutujući prethodna dekade zločinačke fašističke politike nad domicialnim Hrvatima i Slovencima.Damir Grubiša, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Rimu, nije iznenađen najnovijim događajima, budući da je prošle godine najavio ovakav razvoj.

 - To je očekivano kada se radi o postfašističkoj desnici, koja je jedan deo stranke premijerke Đorđe Meloni. Ovo je njihov doprinos reviziji istorije, koja uključuje i reviziju ocene fašizma, kao pokreta koji nije doneo samo zlo, nego i neke dobre stvari. To je istorijski narativ kojim se nastoji progurati kroz službena tela pa i italijanski parlament -  pojasnio je Grubiša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (2)

Loading
Др,ја

26.07.2023 18:21

Тако и треба ,,,вратите Далмацију Истру Задар све до Дубровника Италији хахаха шта ће Хрватима да остане три ливаде и пет градова 😁😁😁😁😁

Deda ujče

27.07.2023 17:38

Evo Tito se rasplako živ! Take fašiste jeo za doručak! A da se vrate teritorije to je u redu. Istra i Dalmacija i onako nisu Croatske.