PONEDELJAK JE BIO NAJTOPLIJI DAN IKAD ZABELEŽEN Meteorolozi upozoravaju: Sledi izuzetno veliki porast temperatura ČEKA NAS PAKAO

Autor:

Svet

05.07.2023

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

UN su pozvale vlade širom sveta da se pripreme za posledice dolaska El Ninja

PONEDELJAK JE BIO NAJTOPLIJI DAN IKAD ZABELEŽEN Meteorolozi upozoravaju: Sledi izuzetno veliki porast temperatura ČEKA NAS PAKAO

Foto: Shutterstock

Od 2020. godine svet je pod uticajem izuzetno duge La Ninje, suprotne pojave El Ninja, koja se završila ranije ove godine. UN su saopštile da su, uprkos efektima La Ninje, proteklih osam godina bile najtoplije u istoriji. „Bez ovog vremenskog fenomena, zagrevanje bi moglo biti još gore“, kažu UN.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

 

Ponedeljak je bio najtopliji dan na svetu

Ovaj ponedeljak, 3. jula 2023, bio je najtopliji dan ikada zabeležen na globalnom nivou, prema američkim nacionalnim centrima za predviđanje životne sredine. Prosečna globalna temperatura dostigla je 17,01°C, nadmašivši rekord iz avgusta 2016. od 16,92°C, piše Gardijan.

Jug SAD su poslednjih nedelja zahvatile velike vrućine zbog ekstremnih vremenskih uslova. U delovima Кine nastavljen je dugotrajni toplotni talas sa temperaturama iznad 35°C. Severna Afrika zabeležila je temperaturu blizu 50°C, a na Bliskom istoku hiljade pati od neobične vrućine. Čak je i Antarktik zabeležio nenormalno visoke temperature, prenosi Index.hr.

U toku je fenomen El Ninjo, saopštila je Svetska meteorološka organizacija. Očekuje se da će se vremenski fenomen El Ninjo, koji uzrokuje više globalne temperature, nastaviti do kraja godine i da će biti „barem umerenog intenziteta“, saopštila je SMO. Novo ažuriranje Svetske meteorološke organizacije predviđa da postoji 90% šanse da će se događaj El Ninjo nastaviti tokom druge polovine 2023.

Кako nastaje El Nino?

El Ninjo potiče iz toplijih voda istočnog Pacifika, uz obalu Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili preokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskih i ekvatorijalnih oblasti visokog pritiska, gde vetrovi sa jakim preovlađuje istočna komponenta.

- Bili smo svedoci poslednjeg El Ninja 2016. godine i tada smo zabeležili najtoplije leto do sada, iako su klimatske promene doprinele ekstremnim temperaturama u godinama bez ovakvog vremenskog obrasca. Zajedno sa zagrevanjem usled klimatskih promena, mogli smo da vidimo još više temperature u 2023. i 2024 - dodaje NOAA.

Republika

Foto: Ilustracija: Republika, Pixabay

 

 

Izuzetno visok porast temperature

Prema predviđanjima, očekujemo izuzetno visok porast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz istoriju, sve to signalizira da nas očekuje izuzetno jak El Ninjo fenomen.

Oluje i znatno hladnije vreme mogli bi da utiču na jug SAD, a pošto se očekuje da će El Ninjo imati snažan uticaj na predstojeće zimske sezone, moguće je i da će uticati na obrasce snežnih padavina. Na severu Sjedinjenih Država obično pada manje snežnih padavina tokom El Ninjo zima, ali bi više padavina moglo uticati na centralne i južne delove SAD i na istok.

U Evropi se najveći uticaj očekuje preko centralnog dela i jugozapada. Manje padavina moglo bi biti iznad jugoistočne Evrope i Skandinavije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading