PRVO STIŽE PESAK IZ SAHARE, A POTOM I OLUJA! Evo kakvo nas vreme očekuje u narednih nekoliko dana

Autor:

Vesti

22.06.2023

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čestice sa severa Afrike do našeg područja pristizaće danas i sutra, a onda nas očekuju pljuskovi i grmljavina

PRVO STIŽE PESAK IZ SAHARE, A POTOM I OLUJA! Evo kakvo nas vreme očekuje u narednih nekoliko dana

Foto: Republika.rs, E/Stock

Osim veoma tople vazdušne mase, do našeg područja danas i sutra pristizaće i čestice pustinjskog peska. Ovakva sinoptička situacija uslovljava prema Srbiji strujanje vrele vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike, pa je našu zemlju zahvatio prvi toplotni talas ove godine. 

Već danima se u Srbiji beleže tropski dani (maksimalna temperatura viša od 30°C), a u Beogradu i u Vojvodini beleže se i tropske noći (minimalna temperatura ne spušta se ispod 20°C). Vrhunac ovog vrelog talasa očekuje se danas i u petak, uz maksimalne temperature od 32 do 36°C, u petak lokalno i do 37°C. 

Foto: Republika

 

Iako nad našim područjem preovladava severozapadno visinsko strujanje, pesak do našeg područa neće stići direktno sa severa Afrike preko Mediterana, već sa severozapada preko oblasti Alpa i severa Italije, a reč je o česticama peska koji su do zapada i jugozapada Evrope prethodno stigle sa severa Afrike.

Dakle, čestice peska iz Sahare biće danas, a naročito u petak prisutne nad Srbijom, ali najviše nad zapadnim predelima Balkana, a ova pojava biće najviše vidljiva po zamućenosti atmosfere i po zamućenosti plavetnila neba, a naročito po spektakularnim zalascima sunca.

Pesak se neće dugo zadržavati nad Srbijom. Već u petak uveče do severozapada, a tokom noći i preko ostalih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na intenzivne pljuskove i olujni vetar, koji se već sutra očekuju na području severne i zapadne Srbije.
U petak po podne i uveče u severnim i zapadnim krajevima Srbije se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom i pojavom grada u zoni najintenzivnijih pljuskova, kao i većom količinom padavina za kratak vremenski period (20 do 30 mm), navodi se u upozorenju RHMZ.

Padavine u petak pred kraj dana i uveče mogu sadražati čestice pustinjskog peska, a to bi najviše bilo vidljivo na vozilima i to po prestanju padavina. Jak vetar tokom petka trebalo bi da potpuno pročisti atmosferu od peska.

Iako retka, ovo je potpuno uobičajena i prirodna pojava. Međutim, ovog puta pesak neće stići do Srbije direktno iz Sahare, već u sklopu anticklona južnim strujanjem do jugozapada i zapada Evrope, a severozapadnim do našeg područja, što je veoma retka situacija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading