OGLASILA SE BAKA UBIJENOG DEČAKA, MOLI SAMO ZA JEDNO! Makron u ozbiljnim problemima - demonstranti upadaju zvaničnicima u DOMOVE!

Autor:

Svet

03.07.2023

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef pariske policije rekao je da je prerano reći da su nemiri ugušeni.

OGLASILA SE BAKA UBIJENOG DEČAKA, MOLI SAMO ZA JEDNO! Makron u ozbiljnim problemima - demonstranti upadaju zvaničnicima u DOMOVE!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Emanuel Makron trebalo bi da se sastane sa liderima oba doma parlamenta u ponedeljak, pošto se čini da su nasilni protesti zbog ubistva tinejdžera eskalirali posle pet noći nemira u kojima su hiljade protestanata uhapšeno.

Policija je u nedelju uhapsila 49 protestanata širom zemlje, izvestili su francuski mediji, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, što je znatno manje u odnosu na 719 uhapšenih dan ranije i 1.300 u petak.

Makron će se u utorak sastati i sa gradonačelnicima 220 gradova pogođenih protestima, saopštila je Makronova kancelarija, nakon kriznog sastanka u nedelju uveče sa ministrima u vladi.


Nasilje koje je počelo da se smanjuje nakon javnog obraćanja bake ubijenog tinejdžera u utorak tokom policijske kontrole saobraćaja u predgrađu Pariza.

- Prestanite sa neredima, prestanite da uništavate - rekla je baka, po imenu Nadia, za BFMTV.

- Ovo kažem onima koji se bune: nemojte razbijati prozore, napadati škole i autobuse. Zaustaviti. Majke se voze tim autobusima. Delikventi, uglavnom maloletnici, "koristili su ubistvo kao izgovor" - rekla je ona.

- Želimo da se stvari smire - kaže.

Njen unuk, identifikovan samo po imenu, sahranjen je u subotu. Političari su u nedelju osudili napad u subotu uveče u kojem su se protestanti zapalili automobil Vinsenta Žanbruna, gradonačelnika L'Ai-les-Rosesa, devet milja (15 km) južno od Pariza, oko 1.30 ujutro, dok je njegov porodica je spavala.

Foto: Tanjug/AP

 

Žanbrun je u to vreme bio u gradskoj većnici, ali su njegova žena i jedno od njegovo dvoje dece, pet i sedam godina, povređeni dok su bežali. Žanbrunova žena je slomila nogu.

- Sinoć je bila nova prekretnica u užasu i sramoti - tvitovao je gradonačelnik iz konzervativne stranke "Republikans", osuđujući "čin neizrecivog kukavičluka".

Regionalni tužilac Stefan Harduen otvorio je u nedelju istragu o pokušaju ubistva, rekavši za francusku televiziju da je preliminarna istraga sugerisala da je automobil trebalo da probije kuću i da je zapali.

Prve indicije sugerišu da je automobil ubačen u zgradu kako bi ga zapalili - rekao je Stefan Harduen, dodajući da je na licu mesta pronađena i boca koka-kole napunjena zapaljivom tečnošću.

Demonstranti su takođe ušli u baštu drugog gradonačelnika, u La Rišeu, izvan grada Tura, i pokušali da zapale njegov automobil, rekli su tužioci.

Političari svih stranaka izrazili su ogorčenje zbog napada, a demonstracije podrške planirane su u ponedeljak ispred gradskih većnica širom Francuske. Više od 3.000 ljudi privedeno je od utorka, nakon masovnog raspoređivanja 45.000 policajaca širom zemlje.

Tokom vikenda, Gerald Darmanin, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će raspoređivanje ostati nepromenjeno, nakon što su demonstranti u subotu uveče zapalili automobile, opljačkali prodavnice, oštetili infrastrukturu i sukobili se sa policijom.

Šef pariske policije rekao je da je prerano reći da su nemiri ugušeni.

- Očigledno je bilo manje štete, ali ostaćemo mobilisani narednih dana. Veoma smo fokusirani; niko ne tvrdi pobedu -  rekao je Loran Nunjez.

Organizatori biciklističke trke Tur de Frans, koja je u subotu počela u Bilbau, prate situaciju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading