JA SAM MAČKA, JA SAM PAS, A JA KONJ: Pod uticajem rodne ideologije, deca u Engleskoj počela da se identifikuju kao životinje RODITELJI U ŠOKU

Autor:

Svet

23.06.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Insistiranje na rodnoj ideologiji u školama u Velikoj Britaniji dovelo je do toga da su se neka deca odlučila za "krzneni" rod, odnosno traže da budu identifikovana kao životinje. Ove bizarne krajnosti su dovele do uznemirenja javnosti, a roditelje u veoma nezgodnu situaciju, što je navelo i nadležni odbor za obrazovanje da reaguje.

JA SAM MAČKA, JA SAM PAS, A JA KONJ: Pod uticajem rodne ideologije, deca u Engleskoj počela da se identifikuju kao životinje RODITELJI U ŠOKU

Foto: shutterstock

Pojedini učenici tako insistiraju da nisu ljudi, već mačke, konji ili dinosaurusi, dok neki žele da budu objekti, kao jedan učenik koji smatra da je mesec.

Ali, još teže je poverovati da su na primer, deca u školi u Istočnom Saseksu u Engleskoj prošle nedelje ukorena jer su odbila da prihvate odluku devojčice iz razreda da se identifikuje kao mačka.  Učenicima 8. godine je rečeno da će biti prijavljeni nakon što je njihov nastavnik rekao da su „stvarno uznemirili“ vršnjakinju jer su joj rekli da je devojčica.

 

Ovaj incident nije bio jednini, a istraga britanskog Dejli Mejla je utvrdila da se i druga deca u drugim školama identifikuju kao životinje, dok roditelji navode da su škole postale potpuno nerazumne po pitanju ponašanja učenika. U nekim školama trenutno ima dece sa repovima i ušima pričvršćenim za glavu i zadnjicu.

 

Jučenik srednje škole na jugozapadu Engleske na primer insistira da mu se obraćaju kao dinosaurusu. U drugoj srednjoj školi u Engleskoj, učenik insistira da se identifikuje kao konj. Drugi nosi ogrtač i želi da bude priznat kao mesec. 

Priče o deci koja se identifikuju kao životinje kruže već neko vreme i u školama u Ujedinjenom Kraljevstvu se postavlja pitanje: zašto se to dešava i kako nastavnici treba da reaguju?  Da li je to jednostavno samo dečja mašta ili je rastući fenomen nazvan "kosplej" – u kojem se učesnici oblače u superheroje, vanzemaljce, životinje ili šta god drugo žele – ušao u učionice, umesto da se deci ljubazno kaže da ostave svoje fantazije na kapiji?

 

Takođe se postavlja pitanje da li je to problem mentalnog zdravlja, i da li prema takvoj deci treba saosećajno postupati na isti način kao i prema drugim učenicima sa posebnim potrebama?  Ili se tu krije nešto mnogo mračnije što se dešava u životu deteta? 

 

Trejsi Šo, iz lokalne Alijanse za bezbedne škole, rekla je da su deca koja dolaze u školu i insistiraju na tome da im se obraćaju kao o životinjama znak za uzbunu, a da nastavnici već imaju sve alate koji su im potrebni za rešavanje ovog problema, ako prestanu da ga mešaju sa rodnom raznolikošću. 

„Ako dete dolazi u školu i identifikuje se kao mačka ili konj, to bi odmah trebalo da se podigne crvena zastavice.  Nastavnik treba da se zapita, šta ova deca gledaju na internetu? Na kojim forumima su? Šta se dešava u kući? Šta se dešava u životu tog deteta i ko je još umešan", kaže.

Nastavnici su takođe u problemu, jer su školska pravila u Britaniji koja se bave pitanjima identiteta postala veoma stroga, i oni vrlo lako mogu da dobiju otkaz, ukoliko se pokaže da se učenicima nisu obratili na propisan način, što se već i dešavalo. 

 

Problem je međutim i to što ovakvo ponašanje pojedinih đaka smeta drugim učenicima, a dokle je to došlo, svedoči i to što se dete koje se identifikuje kao mačka, na času omesto da odgovara - mijauče. Dete o kome je reč ima 11. godine, ali je zamenicu „jamačka“ počelo da koristi u 9. „kada je počela cela stvar sa neo zamenicama“, posvedočio je drugi učenik.  Dotle, nastavnicima nije dozvoljeno da reaguju zbog ovoga jer se to smatra diskriminirajućim.

 

Britansko Odeljenje za obrazovanje je saopštilo da se pitanje identifikovanja dece kao životinja neće baviti u novim smernicama koje se očekuju ove nedelje, a portparol je rekao da odeljenje smatra da nastavnici treba da primenjuju „zdrav razum“ u svakom pojedinačnom slučaju.

Nažalost, kako roditelji širom zemlje otkrivaju, problem sa zdravim razumom je što on više nije tako uobičajen kao nekada.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading