NIPOŠTO NE OSTAVLJAJTE DECU SAMU U VOZILU! Evo šta se dešava u dečjem organizmu na visokim temperaturama!

Autor:

Vesti

22.06.2023

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svega pola sata na suncu temperatura u automobilu može da poraste za 20 stepeni.

NIPOŠTO NE OSTAVLJAJTE DECU SAMU U VOZILU! Evo šta se dešava u dečjem organizmu na visokim temperaturama!

Foto: Republika/ilustracija

Dečak star oko dve godine premunuo je u utorak od posledica toplotnog udara u mestu Sveti Lorenc u Sloveniji, pošto je dva sata bio zaključan u autu.

Njega je uočio slučajni prolaznik koji je odmah pozvao pomoć, ali mališanu nije bilo spasa. Policija je uhapsila dečakovu majku, i istraga se vodi u pravcu sumnje u krivično delo ubistva iz nehata. Da stvar bude gora, automobil je bio parkiran u dvorištu kuće, a kako to da je majka zaboravila na dete nikome nije jasno.

Međutim, ovo nije usamljen slučaj. Svake godine jedan broj dece strada na ovaj način, ali roditeljima nije dovoljno što čitaju takve vesti već vrlo često ostavljaju decu u kolima, samo dok skoknu do bankomata, po cigarete... ne rezmišljajući da i tako "kratko" zadržavanje, pet, deset minuta, dete može da dovede u stanje šoka, a ako je duže i do smrtnog ishoda.

Američki stručnjaci vršili su istraživanja šta se dešava kada vozilo stoji izloženo suncu i došli do sledećih zaključaka. Za svega pola sata, temperatura može da poraste za 20 stepeni.

Na jučerašnjih 33 stepena u Beogradu to je 53 stepena. U tim okolnostima, teško da bi i odrastao preživeo a kamoli dete koje nema razvijen centar za termoregulaciju kao odrastao čovek. Iako mislite da ćete se kratko zadržati nepredviđene stvari se često dešavaju. 

Šta se događa kada dete ostavite u automobilu 

U prvih 60 minuta telesna temperatura može dostići 38 stepeni. Tada dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Detetu postaje vrlo neugodno.
Nakon 90 minuta temperatura se povećava na 39 stepeni, dete crveni, povećava se broj otkucaja srca (deca koja boluju od epilepsije mogu da dobiju napad).
Nakon 150 minuta, uz telesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvestica, dehidratacija, slabost, povraćanje i otežano disanje.

Pedijatar Saša Milićević apeluje na roditelje da ni pod kojim okolnostima ne ostavljaju decu u kolima ma koje da je godišnje doba, a posebno to ne činiti leti. 

- Telo deteta se zagreva tri do pet puta brže nego kod odraslih. Kada su vrućine, i još je auto na suncu, deca, posebno ona mlađa vrlo brzo dolaze u stanje šoka. Termoregulacija se kod dece razvija između šeste i deset godine, njihov organizam nije u stanju da izreguliše temperaturu, dolazi do dehidratacije, toplotnog šoka, frasa, i u najgorem slučaju do nastanka smrti - ističe Milićević.

Republika

Foto: printskrin

Saša Milićević: Telo deteta se zagreva tri do pet puta brže

Simptomi toplotnog udara

- umor
- vrtoglavica
- vruća koža
- crvena koža
- tahikardija
- otežano disanje
- gubitak svesti

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading