PLAVA JE BILA ZA DEVOJČICE, A ROZE ZA DEČAKE Evo kada i zašto se to "pravilo" skroz promenilo NEOČEKIVANO

Autor: N.J.

Lifestyle

17.06.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina došlo je do velikih promena u pogledu naše percepcije roda, s prastarim konceptima rodnih identiteta i "normi" koje ljudi osporavaju i preispituju.

PLAVA JE BILA ZA DEVOJČICE, A ROZE ZA DEČAKE Evo kada i zašto se to "pravilo" skroz promenilo NEOČEKIVANO

Foto: Unsplash/Minnie Zhou

Godinama živimo sa podelom da je roze za devojčice, a plava za dečake, pa se to može primetiti kako na dekoracijama, tako na garderobi, čestitkama... Kada se beba rodi, roditelji obično dobiju bezbroj plavih ili ružičastih poklona u odnosu na detetov pol, ali koliko god nam to u današnje vreme bilo čudno, nekada je plava bila “ženstvena” boja, a ružičasta je bila popularnija među muškarcima. Da bismo ovo razumeli moramo se vratiti u vreme kada su se boje povezivale sa polom.

U to doba društvo je zapravo bilo puno progresivnije nego što je s vremenom postalo, a rodno neutralna odeća bila je norma. Sva su deca, bila muška ili ženska, obično bila odevena u belo. I dečaci i devojčice bi u to vreme nosili haljine, a bela boja je odabrana zbog činjenice da se lako čisti izbeljivačem. Deca zapravo ne bi počela nositi šareniju odeću i predmete vezane za pol poput košulja i suknji sve dok ne navrše šest ili sedam godina. Do sredine 19. veka boja se nije povezivala sa polom. Tek kasnije su se podelile boje na "plavu i roze", ali na način na koji ne biste to očekivali.

Foto: Shutterstock

Mama drži bebu

Zapravo, plavu su obično nosile devojčice, a ružičasta je bila poželjna nijansa za dečake. Teorije koje to objašnjavaju varirale su tokom godina, ali uopšteno se veruje da je plava bila povezana s Devicom Marijom, otuda više ženstvene konotacije, dok je ružičasta bila povezana s crvenom, koja se smatrala snažnom i muževnom bojom. Ove ideje je osnažio pisac i stručnjak za boje Gavin Evans tokom intervjua za "Biznis insajder".

Objašnjenje 

On je objasnio da se majkama tada govorilo da je normalno da dečaci nose odeću roze boje kako bi kasnije u životu izrasli u muževnije osobe, dok bi devojčice trebale biti odevene u ženstveniju alternativu poput plave. Promena se dešava nakon Drugog svetskog rata i tada se odjednom roze reklamira kao savršena boja za žene. Vremenom se jaz između ovih boja samo povećavao i podela na roze/ plavo počela se širiti na igračke, dodatke, krevetiće, kolica...

Moda i trendovi mogu se promeniti u trenu, a fascinantna, ali čudna priča o roze i plavoj savršen je primer koliko brzo te ideje mogu doći i otići, piše "Vintaž njuz".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading