MISTERIJA NESTALE PODMORNICE I MILIJARDERA SVE VEĆA: Prognoze stručnjaka nisu dobre - ovo su mogući scenariji! (FOTO)

Autor:

Svet

19.06.2023

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je na dubini većoj od 200 metara, nema puno plovila koji bi mogli stići do nje.

MISTERIJA NESTALE PODMORNICE I MILIJARDERA SVE VEĆA: Prognoze stručnjaka nisu dobre - ovo su mogući scenariji! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Stručnjak za podmornice Alister Grejg sa Univerziteta u Londonu izneo je nekoliko scenarija o turističkoj podmornici nestaloj u Atlantiku.

On je za BBC naveo da je, prema jednom scenariju, moguće da se podmornica tokom hitne situacije izbacila "teret" kako bi što pre stigla na površinu.

- Do toga je moglo doći u slučaju nestanka struje i/ili kvara pri komunikaciji. Podmornica bi tada dospela na površinu i čekala da je pronađu. Drugi scenario pretpostavlja ugroženost trupa što je rezultiralo curenjem. Onda prognoza nije dobra - kazao je Grejg.

Ako se podmornica spustila na morsko dno i ne može da se vrati vlastitom snagom, mogućnosti su, smatra Grejg, vrlo ograničene.

- Iako je još moguće da je podmornica u jednom komadu, ako je na dubini većoj od 200 metara, nema puno plovila koji bi mogli stići do nje, a pogotovo to ne bi mogli ronioci - objasnio je.

 

 

Kako kaže, plovila namenjena spasavanju mornaričkih podmornica se sigurno ne mogu spustiti ni blizu dubine na kojoj je olupina Titanika a ka kojoj je išla nestala podmornica.

- Čak i da mogu, čisto sumnjam da bi se mogli pričvrstiti na otvor turističke podmornice - dodao je.

Američki stručnjak za putno osiguranje Megan Monkrif rekla je da ovakva tura predstavlja visokorizičnu aktivnost koja bi zahtevala posebne garancije i da bi polisu osiguranja trebalo da sklopi agent osiguranja turističke firme.

Kompanija OceanGate, koja je organizovala turu podmornice do olupine Titanika, navela je da u cenu karte od 250.000 dolara nije uključeno lično putno osiguranje.

Potraga za nestalom turističkom podmornicom u Atlantiku i dalje traje, a potvrđeno je da je na njoj pet osoba među koima i britanski milijarder i istraživač Hemiš Harding.

Za podmornicom kompanije OceanGate tragaju i bostonska i kanadska obalska straža.

Nije poznato kad je podmornica tačno nestala ni koliko još zaliha kiseonika ima. Stručnjaci pretpostavljaju da je reč o periodu između 96 i 72 sata.

Američka obalska straža navodi da je potraga još složenija zbog činjenice da nestalo plovilo možda nije ponovno izronilo, što je prisililo obalsku stražu da koristi sonar za pretragu ispod površine mora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading