ZAHAROVA: Dogovor Beograda i Prištine ne treba upoređivati sa Minskim sporazumom

Autor:

Svet

06.06.2023

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zaharova je ukazala da problem nije u tvrdoglavosti Beograda, već u štetnosti samog pristupa kojim se zanemaruju nacionalni interesi Srbije.

ZAHAROVA: Dogovor Beograda i Prištine ne treba upoređivati sa Minskim sporazumom

Foto: Tanjug/AP

Poređenje sporazuma između Beograda i Prištine sa Minskim sporazumom u osnovi je pogrešno, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjave specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o sporazumima Beograda i Prištine.

- Takvo poređenje je u osnovi pogrešno, jer za razliku od Minskih sporazuma, sporazumi postignuti u februaru-martu između Beogarda i Prištine su isključivo usmeni - rekla je ona. Ranije je Miroslav Lajčak izjavio da bi sporazumi koji su postignuti između Beograda i Prištine početkom godine trebalo da budu "vodič" za smanjenje napetosti i dodao da se oni razlikuju od Minskih sporazuma za Ukrajinu po tome što je u njih uključena EU.

Zaharova je ukazala da problem nije u tvrdoglavosti Beograda, već u štetnosti samog pristupa kojim se zanemaruju nacionalni interesi Srbije i promoviše takozvana nezavisnost KiM uz ignorisanje osnovne rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ona je predočila da, uprkos očiglednom neuspehu posredovanja EU u dijalogu o Kosovu i Metohiji, Brisel nastavlja da ponavlja da je EU neophodna za rešavanje problema u regionu, dok istovremeno svojim rukama "zakopava" briselske sporazume Beograda i Prištine iz 2013-2015. godine, koje evropski zvaničnici već naglas pokušavaju da zaborave, kao da nisu postojali.

- Ovde je analogija sa Minskim sporazumima čak prikladna: u oba slučaja potpisani dokumenti nisu bili potrebni Zapadu da bi ih ispunio, već da bi stvorio prednost jednoj od strana, ali i ovde i tamo posledice su žalosne - poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, kao rezultat toga, kosovski albanski ekstremisti ponovo su doveli region na ivicu oružanog sukoba, antisrpsko nasilje u pokrajini dostiglo je kritične razmere, nada u pošteno dugoročno rešenje bledi pred očima, dok se Zapad, po ustaljenoj navici pretvara da je jedinstveni mirotvorac.

- Ispada da je u shvatanju evropskih zvaničnika, grubo kršenje međunarodnog prava, odbacivanje preuzetih obaveza, dugoročno podsticanje agresivne srbofobije Prištine, idealna zapadna agenda na Balkanu. Alarmantna logika, alarmantne činjenice - zaključila je Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading